Kreta: Oscar Suites och Airtours

on

Under den närmaste tiden kommer jag att lägga ut en hel del inlägg från vår tid på Kreta, texter som ni kanske upplever som långrandiga och tradiga men de behöver finnas till för mitt framtida minne. 

Det var länge väldigt osäkert om vi skulle resa någonstans alls i sommar, jag hade ju avgett ett halvt löfte om en sommar i Sverige men så smått började sen reslusten pocka på både hos mig och E. Resultatet blev en 2-veckors semester till Kreta. En ö vi båda två besökt redan tidigare (utan att blivit speciellt förtjusta). När resan bokas så pass sent som några veckor innan avresa är priserna onödigt skyhöga och alternativen rätt få, vi bokade upp de allra sista platserna på vår flight – något som tydde på att vi valt ett populärt datum.

Efter förseningar på Arlanda tack vare flygledningskapacitet i grekiska luftrummet landade vi lagom sena på Souda (som Chanias flygplats heter). Flygresan gick som vanligt över förväntan, redan innan vi taxade ut på startbanan hade Lilla A somnat på sin egna plats, däremot vid landning var hon inte lika extatisk över att behöva sitta stilla så i slutändan fick hon sitta i mitt knä ändå för att lugna ner sig. Det här med att sitta fastspänd är inte en favoritsysselsättning alltså, speciellt inte när någon säger att man måste.

Otroligt nog fick vi ut bagaget först av alla från bandet, rekord? Bussen från Airtours stod redo att ta oss till vårt hotell i Agia Marina och ännu mer ovanligt så var den redo att åka inom 10 minuter från det att vi tagit plats. Måste väl även det vara något typ av rekord för charter?

Lägenhetshotellet där vi bodde ligger precis i anslutning till både Agia Marina och Platanias, vilket gör att man har en del valmöjligheter vad gäller mat, strand och shopping. Platanias är den mer livliga delen och Agia Marina den lugnare (för att inte säga helt öde – men jag kommer tillbaka till det senare). Oscar Suites är ett modernt komplex som både Airtours och Fritidsresor har i sitt sortiment.

Vi fick en lägenhet i närheten av huvudgatan, något vi blivit varnade för eftersom den skulle vara hårt trafikerad. Jag vet inte om jag är cityförstörd eller om det verkligen var så öde – för hårt trafikerad var den inte. Absolut inget störande ljud, det faktum att vi var en av kanske två lägenheter i hela komplexet som hade havsutsikt gjorde knappast saken sämre eller det faktum att vår balkong löpte längs hela lägenhetens längd. Överhuvudtaget var 2-rums lägenheten imponerande, trots att den var sparsmakat inredd med bara det nödvändigaste.

Först och främst var den stor, jag gissar på 75-80 kvm plus balkong utöver det på ytterligare ca 20 kvm. En enorm hall, stort och luftigt vardagsrum med rejäla ytor för spralliga ben, ett välutrustat kök med 2 kokplattor, micro, kylskåp, frysfack, vattenkokare, kaffekokare och allt som kan tänkas behövas på semestern. Matplatsen var dessutom avskiljd från köket i ett eget alkov vilket gjorde ytorna ännu större. Badrummet var fräscht med stor duschkabin och toalettlock som stänger sig självt, stor spegel längs hela väggen ovanför handfatet.

I vardagsrum och sovrum fanns separata airconditioning utblås, varav den i sovrummet fungerande mest effektivt eftersom den naturligt nog hade mindre yta att täcka. När man reste med Airtours ingick detta i priset, men reste du med Fritidsresor fick du lägga till 350:-/vecka samt fick då enbart tillgång till den under vissa tider på dygnet till skillnad från vår som fungerade dygnet runt.

På området fanns två separata poolområden, båda i likartad storlek och utformning. Alla barn under 4 år hänvisades dock till den separata barnpoolen i det övre poolområdet, trots att den var precis lika djup/grund som den i vår närmaste pool. Ingen (förutom vi då -regelnördar som vi är) verkade dock respektera det, utan små barn badade utan vidare där trots uppmaningarna.

Omgivningarna var annars riktigt gröna och mysiga kring hotellet, ägarna odlade diverse olika kryddor i balkonglådor längs gångarna, vid ankomst fick vi en flaska egentillverkad Raki och vid hemresa en stor flaska med olivolja från deras egna odlingar. Väldigt uppskattat!

Överhuvudtaget har jag bara positiva saker att säga om personalen, för trots att vi hade väldigt lite med dem att göra – som det brukar bli när man inte har några bekymmer var de snabbt där och hjälpte till när vi väl stötte på patrull. Tyvärr visade det sig ju att just de problemen kunde de inte göra så mycket åt eftersom det hade med internetleverantörerna att göra istället, där har jag läst på att det är en viss diplomatik inblandat.

Till hotellet hör även en restaurang som är en av de populärare i området och nästintill varje kväll fullsatt trots att många andra restauranger längs gatan står närapå tomma kväll efter kväll. Här kan jag inte riktigt falla in i skaran som var överdrivet positiv, vid de två tillfällen vi åt här blev vi inte övertygade, men restaurangen är mysig och personalen väldigt trevlig trots att maten knappast lever upp till förväntningarna.

Stranden ligger nära, bara tvärs över vägen och längs ett lägenhetshotell (Alexia) så är du framme. Vi gillade inte alls den här sträckan av sandstrand uppblandat med grus, eftersom det låg stora stenblock i bryningen (som blivit hala av mossa/växtlighet) kändes det inte som ett helt stabilt ställe att ta sig i med barn. Själva stranden är inte heller vad jag skulle kalla vykortsvacker, men fyller absolut sitt syfte. 10-15 minuters promenad längre in i Agia Marina (åt Kato Stalos hållet) blir stranden bättre, mer långgrund med mindre uppblandat grus och helt fritt från stenar på botten. Vågorna går riktigt högt vissa dagar, inte helt oväntat gillar många att leka och då är det skönt att slippa oroa sig för att slå i en sten.

Slutligen finns det såklart ett par punkter som jag vill anmärka på (varav många är generella för hela Medelhavsområdet och inte specifikt för just detta hotell ska betänkas) där jag känner att det kan bli en del brister.

 • Städningen – 5 dagar i veckan, byte av lakan 2 ggr (varav ena bytet sker på en städfri dag). Dag 2 spillde Lilla A en liten plätt med tandkräm på golvet i badrummet, en liten plutt som jag lät ligga kvar bara för att se om de bara sopade golven eller även torkade någon gång. Vi var där i 14 dagar och tandkrämen satt kvar när vi åkte hem. Ni vet själva hur mycket sand/skräp man drar med sig in i lägenheten varje gång och som sedan med hjälp av spillt vatten/juice/dricka fastnar i golvet. Ja, ni fattar – lite moppning av lägenheten hade varit välkommet.
 • Barnpoolen – Precis som på de flesta andra ställen vi varit på är barnpoolen rätt så djup. 60 cm (vilket ofta blir mer eftersom det är fyllt över strecket) kräver nästan ett barn på 80 cm för att kunna stå och leka själv. Lilla A är inte rädd för att hamna under ytan, men många föräldrar fastnar i att de ständigt måste hålla i barn som är vattenrädda. Vid ett besök vid poolen hittade vi dessutom en glasbit på botten, något som de verkade städa undan efter, vid nästa besök var poolen rengjord.
 • Trappor – Vår lägenhet låg högt upp, vägen dit var kantad av en trappa som naturligtvis inte hade något riktigt räcke utan bara en vägg att hålla sig i. Lägg till att trappan är brant och tillverkad i klinkers, vilket gör det till en riktig fälla om en droppe vätska landar. E ramlade, jag föll illa (med A i famnen) i gången utanför vår lägenhet. Underlag som inte blir till hala fläckar så fort en droppe landar där vore att föredra.
 • Strand/poolhanddukar – För att vara ett så pass fräscht lägenhetshotell som det är, så saknade jag några detaljer och då bland annat pool/strandhanddukar att låna/hyra från hotellet.
 • Hotellinformation – Vårt hotell anordnade grekisk afton en kväll i veckan, information som inte ens nådde ut till sina gäster eftersom det inte någonstans i vår lägenhet fanns information om lägenheten.

4 Comments Add yours

 1. Johanna says:

  Låter som ni haft det riktigt bra! 🙂

  ja plånboken har jag också alltid med mig, för det mesta…å har jag inte det, kan jag ändå inte äta så då behöver jag inga piller..

  haha ja 1,5mån nått…. men nu är du tillbaka 🙂

  Like

 2. Fröken M says:

  Gud va härligt !! den här sommaren hade jag mer än gärna lämnat sverige förr ett par veckor på någon solig strand, för även om vi har badat har de dagarna varit extremt lätträknade !!
  Dock får jag väl se fram emot vår turkiet resa i slutet av september… alltid något 😉
  När börjar ni jobba igen ?
  Ha en bra dag ! kramar

  Like

 3. Sara says:

  Vad härligt ni verkar ha haft det! Tycker absolut att ni drog en vinstlott när ni bokade en utlandsresa 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.