Tips för att resa ensam med barn

on

2013-06-12 (2 av 15)

Jag skriver de här tipsen för att jag märker att det kommer en del sökningar på att resa själv med barn. Vare sig det är enbart en flygresa (som inte behöver vara så enbart) eller en långsemester så finns det ju saker man kan göra för att förenkla för sig när man är ensam med barn. Jag har nu gjort fyra flygningar på egen hand med barn, både en liten nybliven 1-åring och en 4-åring samt otalet resor tillsammans med hela familjen. Det här är baserat på mina erfarenheter och vad som fungerar bäst på just mina barn. De allra flesta går självklart även att ta med sig även om man inte reser just ensam.

Mina bästa tips inför resan:

Förbered barnet på resan. Berätta om vad ni kommer att göra, vart ni ska åka och vilka regler som gäller på flygplanet/bussen/tåget/resmålet. Köp gärna en bok om resmålet/att resa. Pixiboken “Bo åker på semester” är typisk bra budgetvariant, annars rekommenderar jag “På Flygplatsen”.

Var ute i god tid. Låt de där små benen få springa av sig i förväg. Busa. Töm på energi. Arlanda är riktigt bra med sina lekplatser, annars är tomma korridorer alltid en hit.

Snacks. Tänk till både en och tre gånger på hur mycket snacks som kommer behövas, barn blir lätt uttråkade. Att ha något att pilla med underlättar väntan även om de inte är hungriga, vilket de lätt blir. Har ni beställt mat till resan? Räkna inte med att den uppskattas (speciellt inte på eventuell reguljärtflygning).

Packa smart. Reser du ensam med mindre barn och behöver ha tillgång till blöjor/barnmat/vällingflaskor/nappar/kräklappar eller vad som kan tänkas behövas – packa i separata påsar (gärna färgkodade). På så sätt förstör du inte ordningen när du måste börja rota med rastlös lillfis. Glöm inte ombyte åt både dig och barnet, med begränsat utrymme är det ändå lättare att spilla/tappa/kladda. Åksjuka kan förekomma, så ta med tomma plastpåsar (bra även för blöjor/skräp).

Underhållning är a och o oavsett ålder på barn. Ipad/film/böcker/spel/tidning/pyssel/leksaker. Packa gärna någon ny leksak eller ritbok som sparats till resan (och gärna något i resväskan/köpt på resmålet till hemresan). Små barn kan roa sig en kvart med prassligt papper, större barn kräver lite mer men kan också engagera sig mer själva.

Förbered dig själv. Vet du med dig att du lätt blir stressad och irriterad? Tänk igenom vad som brukar trigga beteendet och se om det går att i förväg ställa in sig. Barn känner lätt av ditt humör och beter sig därefter. Är du sur blir barnet lätt irriterat och gnälligt.

Tålamod. En resa är sällan någon dans på rosor. Det är trångt, bökigt och barn är sällan still någon längre stund. Andas och lyft blicken. Det finns något bortanför själva transporten.

Bärdon. Om du reser med mindre barn är bärsele/sjal/ ett bra tips, då barnvagnen oftast åkt iväg på sin egen lilla semester och det kan vara långa sträckor att färdas innan ni fått ut den igen. Arlanda är enda flygplatsen där du tvingas checka in din vagn (bortsett från Babyzen Yoyo som går som handbagage), så flyger du från annan stad kommer du få ha barnvagn till gaten.

Gå på toaletten innan avgång. På flygplan betyder sällan att man fått sätta sig att planet kommer att lyfta direkt. Det kan bli förseningar, ni kan fastna på startbanan. Toaletterna måste vara låsta när planet väl har taxat ut från gaten och får sen inte användas förrän planet är i luften. För små blåsor är det en evighet. Byt blöja om barnet har det, störst chans att få dem att somna är vid just starten, men blöt i rumpan minskar nog chansen.

Våga be om hjälp! Som kloka Lisa poängterade finns mycket hjälp att få. Många vill gärna ge en hjälpande hand, men det är svårt att våga räcka ut handen. Be om den – ibland räcker lillfingret – barn är inte så kräsna.

Våtservetter. Det finns alltid behov för våtservetter, oavsett om vi pratar glass, mat, dryck eller klibbiga små majskrokar. För att torka av smutsiga små händer, för ytor med obefintlig hygien och framförallt för att de är en sjukt bra leksak.

Mina tips att undvika på resan:

För få nappar. De har en tendens att kastas ut, rulla bort, ramla ner och plötsligt befinna sig i bakre delen av kabinen. Hellre för många än för få.

Sockerkick. Vi kan dividera om sockrets effekt på barnen en annan gång, men jag håller onödigt socker borta under resor. Oftast är barnen redan rätt upphetsade över själva resan i sig och behöver knappast tillskott.

Övertrötthet. Det är en fin tanke att hålla barn vakna så länge som möjligt för att få dem att sova sen, men intryck brukar göra sitt till och ljudvolymen brukar stiga. Sövningen blir sällan problemfri och frustrationen växer gärna. Låt hellre få 10 minuters powernap och sikta på att få in en andra tupplur om möjligt.

Köer. I många länder utom Sverige får resenärer med barn gå före köerna – utnyttja det!

Inställningen att det kommer bli jobbigt. Nej, som jag skrev förut är det inte alltid lätt att resa (ensam) med barn. Men bete dig som att det vore det. Ett leende och att kunna skaka av sig gör garanterat upplevelsen trevligare för alla inblandade.

Dåligt samvete. Barn låter. Skriker. Passagerare tittar. Barnlösa/äldre kanske suckar. Som förälder och van resenär lovar jag dig att så länge du aktivt interagerar med ditt barn och sätter gränser så finns det inget att må dåligt för. Våga inte ens fundera över vad alla andra tycker. Det spelar ingen roll, de flesta känner med dig, har varit där själva. Kanske kan någon medpassagerare bryta trenden?

Vad känner du skulle vara viktigast inför att resa (ensam) med barn? 

10 Comments Add yours

 1. Vilka bra tips! Det där med färgkodade påsar låter riktigt smart! Jag reste ensam med min 1-åriga dotter Juni hem från Florida i somras. Jag har bloggat om det här.
  http://alltochliteannat.blogspot.se/2013/08/flyga-sjalv-med-barn.html
  Resan gick faktiskt väldigt bra. Hon är ju så liten så hon kunde roas sig med enkla saker som en tidning och med mycket snacks” 🙂 Men jag tycker att det är helt galet att Arlanda ska checka in alla vagnar – alla andra länder klarar ju av att få med vagnarna ändå, varför kan inte de vara lite flexibla?

  Like

  1. alfva says:

   Ja, det är lite underligt att Arlanda är enda flygplatsen som inte tillåter barnvagnar. Jag vet att jag kollat upp det tidigare vad det berodde på, men nu måste jag nästan undersöka igen! 🙂

   Like

 2. Suverän summering verkligen, allt är punkter jag håller helt med om och verkligen anammar.

  Sen en sista grej – det är väl det där med medresenärerna. Har man det tufft så verkar det ÄNNU svårare för folk att fråga om man vill ha hjälp – men många är beredda att ge det, de vet bara inte var de ska börja.
  Så tipset är ju att våga be om hjälp. Det gör folk så gärna. Håll koll på någonting, hjälp till att bära lunchbrickan till ens bord när man redan släpar ett par barn osv – vad som helst. Win-win.

  Like

  1. alfva says:

   Helt sant – jag tar och editerar in det sen! 🙂 Tack för input!

   Like

 3. Tuffjanna says:

  När vi checkade in på flygplatsen i Bodrum för en vecka sedan så fick vi inte behålla vagnen utan den plockade dom in bakom incheckningsdisken så det verkar inte bara vara Arlanda som plockar in vagnarna. Här fanns dessutom inte några lånevagnar som ju är guld värt på Arlanda om man har ett mittemellan-barn som är tillräckligt stort att sitta i paraplysulky men för litet för att orka gå hela vägen själv.

  Like

  1. alfva says:

   Intressant, för i Bodrum ska du ha möjlighet att behålla vagnen till gaten. Däremot kan självklart språkförbistringar göra att det är lite svårt att veta vad som gäller, de ser helst att man lämnar vagnen vid bagaget men det är vad jag fått information om (av resande) inte ett krav.

   Like

  2. idamaria82 says:

   Vi reste från Bodrum i somras och då fick vi välja att antingen lämna in vagnen eller ta med den till gaten.

   Like

 4. Aniika says:

  Jättebra tips. Jag har rest ganska ofta själv med mina barn (nu 3 och 5 år). Mitt bästa tips är att barnen själva får välja varsin liten kabinväska som de kan dra själva efter sig. Våra barn har också fått packa dessa själv, med saker de vill ha med. Det gör att de känner sig mer delaktiga i resan. Jag älskar deras förväntansfullhet när de packar upp sakerna på flyget.
  Små överraskningar är såklart alltid populära, gärna inslagna i fint presentpapper!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.