Resenären: Haiyan – I stormens öga

on

haiyan

Stormen Haiyan/Yolanda som drog in över Filippinerna i helgen har registrerat de högsta vindhastigheterna någonsin uppmätta över land, drygt 87 meter per sekund (i undantagsfall upp till 105 m/s) och lämnat enorma spår av förödelse bakom sig. På ön Leyte där staden Tacloban ligger bor ca 200 000 invånare, hittills finns inte en enda rapporterad byggnad som står intakt. Dödsfallen ökar, de tiotusen som rapporterats nu kan komma att bli ännu fler vartefter elnätet och telefonin lagas. Inte bara Leyte drabbades, öar som Samar, Palawan och de mindre Malapascua och Bantanyan rapporteras ha massiva skador på 90% av bebyggelsen. Naturkatastrofer, de som förstör paradis, tar alldeles för många människoliv men som också visar resten av världen vart hjärtat bor. Frivillighetsorganisationer kan vara det finaste vi har här i världen. Medmänniskor.

Ur mitt researkiv från 2008

Filippinerna_2009_2 (1 av 54)Negros

Filippinerna_2009_2 (9 av 54)Malapascua Island

Filippinerna_2009_3 (22 av 35)Chocolate Hills, Bohol

Filippinerna_2009_3 (28 av 35)Loboc, Bohol

Det var bara veckor sen jag såg bilder kablas ut över nätet från Bohol där Loboc låg i spillror efter en jordbävning, där Chocolate Hills utsiktsplats hade rasat och infrastrukturen fått stora skador på både Cebu och Bohol. Nu är det bara minnen, alla de där bilderna jag har från min absoluta favoritplats på jorden. Jag ska vårda dem väl och se till att göra mitt bästa för att inte bidra ännu mer till dessa klimatförändringar. Här på andra sidan jordklotet kan jag inte annat än hoppas att Filippinerna reser sig ur ruinerna och återgår till att vara det där underbara, gästvänliga och varma land jag känner.

Hjälpa till kan man självklart också, genom att skicka ett SMS till något av dessa nummer: 

50 kronor:

Röda Korset: sms:a AKUT FILIPPINERNA till 72 900
Rädda Barnen: sms:a KATASTROF till 72950

100 kronor:

Läkare utan gränser: sms:a LIV 100 till 72 970
Gemensam insamling (TV4, Unicef, UNHCR, MSF, Rädda barnen och Röda korset) sms:a Tyfon till 72900 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.