Kreta: Maten

on

Överhuvudtaget brukar mathållningen vara föga upphetsande på chartersemestrar, utbudet är mestadels anpassat för turisterna och det är inte vanligtvis den riktiga maten för resmålet. Otroligt nog måste jag säga att vi ändå lyckades bli hyfsat nöjda med maten. Den enda som det gick någon nöd på var stackars Lilla A…

För min del är jag inte överförtjust i kött, det går i perioder och nu är jag inne i en sån där riktig anti-period. Inte heller tycker jag om pommes utomlands eftersom de oftast är dåligt tillagade (det vill säga – inte tillräckligt friterade) och helt enkelt påminner mer om klyftpotatis. Eftersom de i sin tur smakar just potatis går det fetbort. Lyckligtvis finns det alltid något i menyn som passar just mig också, det är bara att välja och vraka eller bygga sina egna kombinationer. Absoluta favoriten blev Mussels Saganaki (musslor i tomatsås med vitlök och fetaost tillagat i ugn). Och kanske ska jag tacka min avsmak för dåliga pommes för att jag faktiskt lyckades med att inte gå upp ett gram på semestern? En trevlig omväxling!

E äter ju allt, så för honom var maten bara en ren njutning bortsett från sista lunchen som var katastrof. Favoriten som eftersträvades var förra årets Kleftiko från Kefalonia, men vi fick inse att den inte var en klassisk rätt som den skulle tillagas och besvikelsen började lägga sig. Gyros, souvlaki och rester från mig och Lilla A var annars det som gick ner i hans mage.

Lamb Kleftiko
Uncle Giannis Hat på The Olive Tree

Lilla A då? Jo just. Eftersom vi har en hel del resvana med A vet vi sen tidigare att hon äter uruselt på semestern. Oftast inte alls, så vi var helt inställda på att “slippa” tänka på det här med restaurangmat åt henne och var förberedda på att hon skulle äta från våra tallrikar alternativt få i sig något snabbt på rummet före/efter middagen och sedan komplettera med glass/smörgåsar. Till en början gjorde hon just det, de första 2 dagarna var det inte många tuggor som gick ner i damen. Men så vände aptiten och stora portioner började slinka ner. Och glassen slutade hamna i magen. Hon var helt enkelt för mätt, jag tror vi lyckades rätt bra med viktökning på den fronten.

Äntligen pannkakor!
Veranta med livs levande (och läskig) Musse

Barnmenyerna på restauranger utomlands är allt annat än roliga. Korv, chicken nuggets, hamburgare med pommes eller pizza. Lilla A äter inte något av de alternativen, utan har hela semestern fått roa sig med spaghetti. Där har vi i bästa fall kunnat variera mellan köttfärssås, carbonara och seafood. I bästa fall. En kväll hittade vi ett ställe som serverade pannkakor och blev överlyckliga. Pasta till både lunch och middag i 14 dagar är allt annat än optimalt, stackars ungen höll ju på att få skörbjugg till slut. Sista dagarna insåg vi även att omelett (från vuxenmenyn tyvärr) fungerade som perfekt lunchmat, så lite omväxling fick hon i slutändan.

Summa summarum är jag ändå positivt överraskad, för maten var riktigt bra på de flesta ställen vi åt och en hel del skulle jag lätt kunna tänka mig att rekommendera om du har vägarna förbi Agia Marina.

Aletri – Följ huvudgatan mot Kato Stalos och vik uppåt när du kommer till bensinmacken. Aletri ligger längs gatan ca 200 meter upp längs vägen och är en liten, gemytlig och härlig restaurang i ett gammalt stall. Priserna är humana, maten är riktigt god!

Nymfi/Nymphe – I hörnet vid Canea Mare följer du gatan upp ca 300 meter så ligger Nymfi till höger. Stället kan i värsta fall vara fullsatt och stökigt, men maten och servicen är bra. Stor lekplats för barnen (passar bäst för barn över 3 år) finns och barnmenyn är något utökad.

Pirgos – Mot Platanias längs huvudgatan från Agia Marina ligger en familjedriven och mysig restaurang med riktigt bra mat. De anordnar grekisk afton vissa kvällar och har underhållning för barnen i en separat avdelning.

The Olive Tree – I hörnet där Pirgos ligger följer du gatan ner mot stranden och där finns restaurangen The Olive Tree. Mysig, underbar utsikt och väldigt bra mat utan att vara överdrivet kostsam.

Casa Di Mare – Vår återkommande lunchrestaurang längs huvudgatan i Agia Marina. Mysigt på stranden, bra mat och lagom priser. Deras gyros är att rekommendera!

Veranta – Fortsätt förbi Nymfi upp mot korsningen så ligger denna stora resturang uppe på höjden. Välj en kväll då det är lite lugnare eftersom väntetiderna kan vara långa annars.

Vår allra sista kväll åt vi på en underbar restaurang som jag olyckligtvis glömt namnet på tillfälligt, jag lovar att återkomma när minnet behagar återkomma! 

9 Comments Add yours

 1. Alex says:

  Nu har jag fått det bekräftat av J, det var i Agia Marina vi var 2006. Vi bodde på Marina Sands. Hade varit en fantastisk utlandsresa om det inte hade varit att den sammanföll med fotbolls-VM, något som enligt J inte kan missas…

  Like

 2. Fröken M says:

  Åh, jag ÄLSKAR ju grekisk mat – souvlaki, tzatziki, halloumi, greksallad och mossaka !! Ljuvligt, men jag håller med om att de förstör mycket av maten när de försöker göra den på ett sätt som de tror att turisterna vill ha den !

  Badblöjorna var mest för kortare stunder i poolen för att slippa obehagliga öveerraskningar där, annars är det UV dräkt – en heltäckande historia som gäller !! Hemska tanke att skruttisen skulle få urinvägsinfektion eller nåt annat tråkigt !! kram

  Like

 3. Johanna says:

  Nu blev jag ju inte det minsta hungrig, eller sugen på åka utomlands…. 😛

  Ah ajda, då kan det blir svårt…tycker de borde göra lite roliga färger på dem där plåstrena! 🙂

  Like

 4. Malla says:

  men åh, jag vill också resa!

  Like

 5. Jannie says:

  Underbara bilder!O jäklar va go maten såg ut!
  O tack för att du gör mig ännu mindre ressugen då ja…ha ha ha
  Vill oxå åka till värmen!Har bara vart på Kreta en gång.Men älskar stället!
  Happy friday!Stor kram

  Like

 6. Sara says:

  Hugo älskar verkligen pommes. Det var det första han sa när vi kom på båten på väg hem från Åland i somras, pommes, pommes, pommes… Och så fortsatte det tills han fått in sina pommes 🙂

  Like

 7. Vilken bra matguide, jag bara alskar att prova ny mat utomlands. Det ar min hogdpunkt pa semestern. Men som du skriver sa ar det ju trakig turistmat for det mesta.
  Trakigt nog sa har jag aldrig varit pa Kreta, men alskar Grekland och det jag har sett nar jag varit dar.
  Hoppas att vi far chansen att aka till nagot nytt stalle allihopa som familj, nagongang i framtiden.

  Halsningar
  Yohanna

  Like

 8. AnnSofi Bistrom Mouskountaki says:

  Jag hoppas att ni vil besoka oss igen pa Nymfi!Sjalv ar jag fran Alta i Nacka,sa var ju tvungen att ga in pa din blogg:)
  Halsningar fran oss

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.