Hur ser etmoidit ut?

on

En av mina vanligaste sökningar in på bloggen på senare tid har varit på ordet etmoidit, så jag vill visa en bild på hur Lilla A såg ut på morgonen innan hon blev inlagd på sjukhuset för behandling.

Etmoidit är alltså en bihåleinflammation för barn, fast eftersom barn inte har samma typ av hålrum som oss vuxna gör en sån inflammation mycket större skada och kan vara riktigt farlig om den inte behandlas i tid. Just kännetecken för etmoidit (som ändå är väldigt ovanligt) är att det bara drabbar det ena ögat som då svullnar igen.

etmoidit

 

Sjukdomsförloppet i Lilla As fall var hög feber (40,5) med kräkningar, matthet och på dag 2 började svullnaden komma. Den här bilden visar ganska tydligt att hennes öga var helt igenmurat (dag 3), tydligen hade hon rejält ont dessutom. På Alvedon orkade hon vara vaken och social i korta perioder, men utan smärtstillande låg hon på soffan och mådde allt annat än bra.

Eftersom det är en generell uppfattning att små barn inte kan få bihåleinflammation fick vi flera gånger höra att det bara var en ögoninflammation och att vi skulle avvakta. Är du orolig för att ditt barn har etmoidit så föreslår jag att du går på allmäntillståndet. Mår de dåligt, har ont och inte är pigga kan det vara bra att en läkare i alla fall kontaktas. På vårdcentralen tittade AT-läkare på henne, bad om en andra åsikt från sin kollega och skickade oss vidare till Sachsska Barnsjukhuset. Väl där tog det bara några minuter innan man gjort bedömningen att hon skulle läggas in med antibiotika intravenöst för att stoppa etmoiditen.

etmoidit_efterpåbörjadbehandling

Dagen efter påbörjad behandling märkte man att ögat började öppna sig, efter att fått behandling i 48 timmar blev hon utskriven från sjukhuset. Återbesöket några dagar senare visade på det vi redan såg, att hon gjort framsteg och ögat återgick till normal funktion kort därefter. Vi avslutade de ytterligare 10 dagarnas penicillinkur och hoppas att aldrig behöva upprepa proceduren igen.

5 Comments Add yours

 1. Ullrika says:

  Vilket bra inlägg! Det är fruktansvärt när våra små blir sjuka, särskilt när det är en sjukdom vi inte känner igen eller kan “känna oss lugna med”. Det här inlägget är verkligen informativt och för den som googlar på etmodit finns här mycket viktig info!

  Personligen är jag så glad att ni inte nöjde er med det där opersonliga “lugnandet” en del vårdutbildade svänger sig med. De gissar och utgår ifrån saker som inte visar sig stämma. Jag förstår att det inte går att förutse varendaste ovanlig sjukdom, men… utan att vilja kritisera måste jag ändå vara besviken över att det ibland inte läggs så stor energi på saker som faktiskt inte är så svåra att utröna. AT-läkaren ni träffade tog sig tid, lite tid, och det var allt som behövdes.

  Är såklart också otroligt glad att allt gick bra ❤

  Många kramar!

  Like

 2. Ingela says:

  Gogglade lite på etmoidit och hittade din blogg. Håller på och behandlar sonen då han drabbades av det. Låter skönt och höra att hon blev bra. Här är det lite värre då bihåleinflammationen inte släpper och det kan bli tal om operation:(

  Like

  1. alfva says:

   Hej,
   Kul att du hittade hit – men fruktansvärt tråkigt att läsa! 😦 Jag hoppas, hoppas att vinden vänder och att ni för allt i världen slipper operation, men framförallt hoppas jag att din son blir bra snart!

   Like

 3. Göran says:

  Vår son hade också etmoidit men det var inte ens i närheten av din dotters svullnade öga.
  Han hade inte feber, han kräktes engång och ögat.
  Det såg ut som vanligt men lite rött som om han hade gnott lite med sitt finger.
  Dock hade han huvudvärk bakom sitt “röda” öga.
  vi beslöt att åka in till akuten efter 4 dagar då han var lite trött och inte sig själv.
  Han hade också huvudvärk i 24 timmar ca:

  vl på akuten gjordes DT, DT är helt enkelt en röntgen eller DatorTomografi och är saker man lär sig under tiden man är på sjukhuset.

  Läkaren “räknade” och hur han än gjorde blev 1+1=3 hela tiden!!!

  Så efter 2 timmars konsultation med olika sjukhus blev det till slut ambulansflyg för omedelbar vidare
  behandling.
  Den första intravenöst kuren fick han redan innan flyget.

  Så Etmoidit kan har tusen ansikten men huvudvärk, kräkningar är väl ett tecken iaf.

  Like

  1. alfva says:

   Tydligen kan det vara väldigt olika, anledningen att jag la upp inlägget var just för att det inte fanns några vettiga bilder när jag googlade på det innan hon blev diagnosticerad (för både 1177 och VC ville ha det till ögoninflammation). Det var först på barnakuten som det började brinna i knutarna och man satte in behandling direkt.

   Jag hoppas att sonen hunnit blivit frisk och att allt gick bra! Tack för din berättelse!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.