Alternativa resvägar – alla vägar leder till Koh Samui

När en fråga föder en annan fundering så hamnar man i läget där man inte riktigt vet om den uppsatta tanken blir så praktisk i längden och istället hittar andra alternativa lösningar. Som vanligt. Det är ju charmen i planeringen att få experimentera lite. Leta efter det (i tanken) optimala.

Så när tankarna kring det där med transport från Bangkok till Koh Samui började hopa sig så insåg jag att det fanns ju fler vägar att gå. Huvudspåret ligger fortfarande på att åka in och ta Bangkok några nätter direkt vid ankomst, därefter flyga Thair Air Asia till Surat Thani, transportera oss till Donsak och vidare med båt över till Koh Samui. Men med i urvalet finns nu även ytterligare två alternativ.karta_thailand_koh_samet

1) Övernatta i Bangkok och ta transport till Ban Phe och åka över till Koh Samet och spendera första semesterveckan där, varpå vi sen vänder tillbaka till Bangkok och flyger till Surat Thani.

 • Fördel – Ytterligare en ö att utforska
 • Nackdel – lång transport på väg till Koh Samui
 • Phuket_Kamala_Map

2) Åka till gamla Don Muang-flygplatsen i Bangkok och hoppa på flyg till Phuket. Semestra i närheten där några dagar (Phuket – Khao Lak?) och sedan flyga direktflyg till Koh Samui och vända till Bangkok via Surat Thani efter semestern.

 • Fördel – Ytterligare resmål, betydligt billigare att ta sig till Koh Samui via Phuket (???)
 • Nackdel – Lång resväg vid ankomst och många transporter, sämre väder, det är Phuket.

Om jag hade haft minsta intresse av Hua Hin/Cha Am så hade det ju även funnits ett tredje alternativ med bil/transport dit och sen fortsätta ner, men de resmålen lockar mig ungefär lika mycket som Patong eller Pattaya. Inte alls. 

Eller så är Koh Samui med omnejd ändå bäst?

4 Comments Add yours

 1. Towis says:

  Ett tips är att hoppa över Samet/ koh Chang och den sidan unde regnperioden. Det är nästan alltid sämre väder där och Phuket/samui brukar vara med solsäkert (i den mån det går att prata solsäkert under en regnperiod) Jg har varit på samet 2 ggr under regnperioden och mest legat under ett parasoll som skydd för regn – inte kul!

  Like

  1. alfvan says:

   Typiskt, jag har nämligen hört att Koh Chang är rätt uselt väder men att Koh Samet faktiskt är bland de mest solsäkra resmålen under sommaren (bortsett från apr-maj och sep-okt). Måste kolla upp noga, vill ju inte hänga under parasollet och undvika dropparna jämt!

   Like

   1. J says:

    Jag håller nog faktiskt med Towis- kan vara en idé att hoppa. Både Chang och Samet har varit sådär halvkassa vädermässigt (Chang värre som sagt) redan i mars.

    Dessutom är Samet rätt trist och skräpigt på stora delar av ön (kanske bättre under lågsäsong). Varför inte Cha Am? Det hade vi som alternativ på vår resa innan vi bestämde oss helt. Tycker att det verkar väldigt mkt bättre än Phuket- och Pattaya är ju vad jag förstått helt vansinnigt. Så tror jag inte att Cha Am är.

    Like

 2. Ullrika says:

  Jag har ingen erfarenhet av Thailand alls under regnperioden men följer nyfiket era planer!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.