Spänn fast era barn!

on

Varning för prettokärringsinlägg!

Så här är det – barn åker fem gånger säkrare bakåtvänt. Så länge som möjligt. Inte bara till max 4 år, för idag finns massvis med bilstolar som hjälper dig och barnet att sitta bakåt så länge som möjligt. Undantag finns såklart, extra långa barn får problem. Men det här inlägget handlar faktiskt inte ens om att åka bakåt eller inte. Det handlar om något som borde vara ännu mer självklart. Att se till att barnen är ordentligt fastspända.

bilbarnstolar (1)

 

Karin har skrivit allt vad man ska tänka på kring en bilbarnstol.

På bloggar, på instagram och i verkligheten har jag nu sett barn som inte sitter ordentligt fast i sina stolar. Det handlar om axelband om sitter alldeles för högt, bälten som inte är åtdragna och ännu värre – som inte ens är fastspända. Sånt gör mig inte så lite arg, för det innebär att man motverkar precis allt det som den bakåtvända stolen är konstruerad för. För att sitta enbart fastspänd över höften och krocka innebär inte bara belastning för nacke och rygg (som i sig kan innebära livshotande skador), utan även på de inre organen som direkt påverkas av att bältet inte sitter som det är tänkt. Ursäkten att barnet inte tycker om att sitta fastspänt känns gammal och rent ut sagt löjlig. Det är knappast det enda du som förälder måste säga nej till. Men kanske bland det viktigaste.

20130730-202015.jpg

One Comment Add yours

  1. Mammatea says:

    Viktigt inlägg!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.