BeSafe iZi Plus och en roman om varför vi valde den.

on


Vi har i vår bil haft två bakåtvända bilbarnstolar i ett år nu, det har fungerat sådär.
Dels för att vår bil är en ganska trång historia när det kommer till sittplatser, dels för att en av de två stolar vi har inte på ett smidigt sätt går att ställa om bälteshöjden utan att ta loss tyget och trä om (Hi-Way). Vår ursprungliga konstruktion med en Britax Max-Way i framsätet och en Britax Hi-Way (I) bakom innebar inget benutrymme överhuvudtaget för den främre stolen. Fram tills i början på sommaren var detta inget problem när lillasystern inte nådde fram, men nu. Lika illa var det när vi gav oss på att byta plats på dem. Bredvid varandra i baksätet är otänkbart då E är lite av en långskånk (186 cm) och måste ha möjlighet att flytta på stolen.

Många bilar har någon typ av öglor i golvet framför främsta sätet där man kan spänna bilbarnstolar, men inte vår. Det innebär att fästanordningen sätts i stolen och när man sedan spänner åt bältet så dras själva stolen tillbaka mot sätesryggen. När man placerar en stol i baksätet så spänns ju denna mot den främre stolen och fästanordningen drar den ju därmed mot stolen åt andra hållet. Det innebar alltså att ju mer vi fäste stolen, desto mindre utrymme för benen fanns. Stolen ska sitta stabilt, något vi inte fick till om vi ville lämna benutrymme, däremot hade vi 20 cm till instrumentbrädan. När vi testade detta med Hi-Way (som främst är den stol som Lilla A haft) märkte vi att hennes beteende i bilen förändrades, för hon var märkbart irriterad över att inte på något sätt kunna få benen placerade som hon var van. Hon har inget emot att sitta med böjda ben, men det här var uppenbarligen obekvämt på alla sätt och vis.

När barnens morföräldrar sen började prata om att köpa sig en egen stol att ha i deras bil när de får besök tänkte jag i fem minuter att äsch, de får väl köpa en framåtvänd bältesstol och så får hon åka i det de få tillfällen det gällde. Min mamma tog ner mig på jorden när hon frågade om det verkligen var säkrast så? Nej. För det är säkrast att fortsätta åka bakåtvänt så länge som möjligt, speciellt när det finns utrymme till det. Dessutom har ju Lilla A vid två tillfällen testat att sitta framåtvänt, i två olika stolar och påstår själv att hon sitter bättre bakåt. Sen är det även en bra bit kvar till det magiska 15-kilos strecket. Idiotiskt att ens tänka tanken att vända henne alltså, så istället växte tanken fram att de kanske kunde ta över vår Hi-Way och vi köpte en ny stol. Jag tycker nämligen att Hi-Way är en riktigt bra bas-stol. Inte till mindre barn i dagens läge med helt annat utbud än för bara några år sen då den inte känns ombonad. Utrymmesmässigt gissar jag på att min (kanske lite korta) 4-åring har runt 20 centimeters växtmån kvar i den stolen (hon är idag 97 cm).

Så vad skulle vi ha för andra stol då? Länge tänkte jag helt enkelt att det smidigaste vore om vi köpte ytterligare en Britax Max-Way. Dels för att vi anser att det är en otroligt bra stol, vi får till bra lutning i den (ingen gamnacke här) och den brukar vara prisvärd. Dessutom är den utrustad med ny teknik som gör det enkelt att höja/sänka bältesspännena vilket gör att man lätt byter plats på barnen, vilket för oss var ett stort plus nu. Men så fastnade vi på problematiken jag beskrev ovan med benutrymmet och oförmågan att fästa stolen bra i framsätet. Brio, Akta Graco och Maxi Cosi går bort av många skäl, men främst på grund av att de inte klarar av speciellt stora barn generellt. I affären fick jag så syn på BeSafes nya stol Izi Plus, den som släppts bara veckor tidigare och som verkade otroligt bra. Däremot trodde jag inte att det fanns en chans att den skulle få plats i bilen eftersom Hi-Way är en av marknadens smidigaste stolar, Izi Plus är ett kraftpaket.

bild (53)4 år gammal, 97 cm lång. 

Med någon centimeters marginal fick vi in den på passagerarsätet framtill, tack vare att det finns en justerbar funktion som “skjuter” bak stolen från ryggstödet kan vi med Izi Plus även skapa ett benutrymme i den främre stolen (den sitter superbra även baktill, men Max-Way har fortfarande samma problem i framsätet). Stolen är lätt att tippa till sovposition när barnet sover (vilket inte går med Britax) samt känns både robust, stabil och säker. Självklart är den (liksom Max-Way) plustestad och har därmed användning från 0-25 kg (Max-Way från 9 kg). Min bedömning är att Lilla A kommer kunna sitta kvar i BeSafe Izi Plus i alla fall 10 centimeter ytterligare, förmodligen mer. Anledningen till att den växes ur då beror på axelpartiet som kommer nå upp i nackkudden och den räknas då som urväxt. Växtmånen i Britax Max-Way räknar jag vara aningen längre, dels eftersom ryggdelen känns aningen högre men också för att det inte finns någon kudde som “snor” en del av utrymmet.

Det enda vi märkt som negativt med stolen hittills efter några veckors användning är att vi anser att själva spännfunktionen är aningen trög, det är svårt att få bältena justerade så hårt som jag vill kunna när jag spänner fast henne från sidan (dvs från förarsätet). I övrigt är vi nog alla lite nykära i den här stolen, för båda barnen vill helst vara den som får sitta fram (vilket var ett himla liv innan…). Mer om stolen kan du självklart läsa på BeSafes hemsida.

6 Comments Add yours

 1. Jag är så himla nöjd med stolen, båda barnen sitter superbra. Det där att kunna luta som man vill är guld värt och den sitter verkligen ordentligt fast vilket jag tycker varit jobbigt att få till med våra andra stolar!

  Like

 2. Angelica says:

  Så det funkar bra att ha stolarna “efter varandra” i bilen så att säga? Alltså den ena i sätet framför den andra?

  Like

  1. alfva says:

   Ja, i vår bil är det vårt enda alternativ, men det fungerar inte med vilka stolar som helst. Som jag skrev innan så hade vi stora problem med Max-Way och Hi-Way i kombination. Alla sitsar är ju olika, så prova er fram! Men ja, vi har en nyckel att stänga av airbagen fram med och därmed funkar det bra för oss.

   Like

   1. Angelica says:

    Min man ska prova stolar i helgen, hoppas att det funkar bra 🙂 Tack för svaret!

    Like

 3. Helena says:

  Hej!
  Tämkte montera våran izi plus i framsätet men hittar inga monteringsanvisningar, vart hittade du hur man gör?
  Tacksam för svar!
  Mvh

  Like

  1. alfva says:

   Hej Helena,

   Roligt med ny stol! Vi fick med en tjock monteringsanvisning till stolen när vi köpte den. Annars tror jag säkerligen den finns tillgänglig på BeSafes hemsida. Om ni inte hittar så kontakta dem på Facebook – de hjälper till fort!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.