Resenären: I backspegeln jämför jag alltid med den första resan

on

Det forsade tårar nerför mina kinder när jag vankade av och an i det där hotellrummet på Radisson SkyCity på Arlanda, vyssjandes en hysterisk bebis  i december 2009. Bebisens plågade skrik skrämde slag på mig, ovan vid de höga noterna. Vi böts av, gungade och pratade lugnande. Smärtorna fortsatte, ljudnivån ökade och vi ville ge upp, bryta ihop helt. Åka hem igen. Hela norra Europa insnöat, flight efter flight inställda. Kaoset som tog över, makten hos ett litet plastkort i rätt nyans gav plats på överfullt plan dagen efter, frustrationen från passagerare som inte fick det. Paniken hos den lilla bebisen med de vidriga magknipen, maktlösheten hos oss som redan utmattade nyblivna föräldrar. Ett dygn senare med torkade tårar befann vi oss på en strandsatt flygplats (Arlanda, Gardermoen och Asien var de enda som trafikerade Schiphol) där passagerare campat i dagar för boka om sina biljetter till julfirandet. Försenade, med sinande resurser för bebisen och sömnlösa var vi i alla fall på rätt väg. Mot Kuala Lumpur. Det här att resa med barn var ju lätt som en plätt.

Malaysia_2009 (174 av 260) Malaysia_2009 (213 av 260) Malaysia_2009 (239 av 260) Malaysia_2009 (245 av 260)Malaysia_2009 (45 av 260) Malaysia_2009 (70 av 260)

Just då var det den sämsta start man kan ha på en semester, fyra år senare med fler resor än vad jag kan räkna på mina händer senare känner jag att det var det bästa som kunde hänt. Vi blev luttrade från första sekund, när gråten slutade gav vi upp på att vara offer, vi blev problemlösare och förebyggare. När andra frågar idag om jag tycker det är tungt att resa med barn så svarar jag alltid nej. Inte ett dugg. Det kan tyckas kaxigt, men inställningen är a och o. En dålig erfarenhet ger dig alltid chansen att komma ut starkare, bara du tar chansen att titta på förutsättningar, på vilket sätt du kan hantera situationen (annorlunda) och vad som stärker dig/er ur den. Alla är vi nybörjare i början.

3 Comments Add yours

 1. Jag svarar också alltid Nej. Men det innebär inte att det är lätt. Men allt för många sätter allt för stora gränser för sig själva i onödan och för tidigt. Är min inställning. Samtidigt funkar nog inte just vår inställning för alla (och ibland kan jag undra om vi är dumma i huvudet) men lite mer vågar man. Det är inga problem.

  Jag minns för övrigt er resa för jag tror bestämt du kommenterade på min blogg för första gången när ni var där. 🙂
  Undrar om vi kanske också var ute och reste då – vi körde 1,5 månad i Thailand den vintern så jag tror nog det var så. (Vi blev också ett dygn försenade från arlanda och satt på det där hotellet – haha)

  Like

  1. alfva says:

   Just resorna i övrigt har vi nog dock haft väldigt “enkla” barn att ha att göra med. Utan för mycket spring i benen, utan krav på underhållning varje vaken sekund (utöver att de sovit bort ganska mycket tid). Inte heller tycker de värme är jobbigt, har problem med tidsskillnad eller att vänta i kö. Så just själva resandet kan jag tycka varit rätt lätt, däremot tycker jag fortfarande inte att alla resmål är de allra bästa med barn eller alldeles för hektiska scheman. Och ja, lite galna är vi kanske?

   Ja, kan tänkas att ni körde Thailandsracet då – jag har så uselt minne! Roligt att lida av troligtvis samma försening – men skönt att ni också kom iväg. De som köade med oss blev ombokade 10-12 dagar senare.

   Like

 2. Ullrika says:

  Tur att det började så kasst för efter det kunde det ju liksom bara bli bättre! 🙂 å det blev det ju, på ALLA vis!

  Så härligt att få se en liten A ❤

  Nu ska jag peppa för min egen resa som jag plötligt börjar bli lite orolig för…

  Krams!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.