Den där om Dublin som nu är Amsterdam eller Belgrad

on

Inte trodde jag väl att det skulle bli en sån svår uppgift att hitta det perfekta resmålet över påsk (med perfekt menar jag då vädermässigt, kostnadsmässigt och tidsmässigt). Jag har haft en hel del upp på tapeten, men tack vare (redan!) utsålda flighter, många obekväma byten och dyra flygbiljetter har jag ratat på löpande band. Ett alternativ som jag varken luftat eller tittat på inser jag nu när jag skriver detta är Köpenhamn. Jag känner mig själv, när april kommer vill jag ha sommarkänsla. Jag vill ha sol, jag vill ha uteserveringar och jag vill ha spirande vårkänslor i kroppen. Därmed känns Dublin (trots att det är en stad jag verkligen, verkligen vill besöka) som det sämsta av alternativen, för även om det inte regnar så har jag en känsla av att den där försmaken av sommaren får jag inte där.

belgrad

Amsterdam däremot, jo – nu börjar vi närma oss. Men boende verkar vara en dyr historia i sig, jag tycker att 7-800 kronor per natt ska duga för boende. Något som knappt går hem på B&Bs i Holland, så trots den vackra staden kan jag inte låta bli att slänga lystna blickar åt Belgrad. Serbien är ett sånt där resmål som inte hunnit slå än, men de som varit där säger att det är en väldigt speciell men vacker stad med mycket fokus på mat och matupplevelser. Dessutom sägs det att april är en av de bästa månaderna att besöka staden, det är billigt att leva. Så nej, vi har inte lyckats bestämma oss än. Just nu känns det snart som att vi singlar slant om de två sistnämnda.

2 Comments Add yours

 1. Jag har inte rest i många storstäder men Belgrad är faktiskt en av de få jag hunnit med. Jag var där i fyra dagar när jag ändå jobbade i Sarajevo, så jag tog bussen genom Bosnien och in i Serbien till Belgrad. Billigt som tusan! Det var precis i samma veva som jag börjat date:a Militärpappan och jag hade köpte en flygbiljett Sverige-Belgrad T&R åt honom som överraskning, så mötte jag upp på flygplatsen i Belgrad.
  Hans resa gick supersmidigt med snabba byten i München ena hållet och Wien åt andra.

  Vi bodde på ett helt fantastiskt hotell: Hotel Admiral Club i Belgrad. Det var (till skillnad från de allra flesta hotell tycker jag, precis lika vackert och fräscht i verkligheten som på alla bilder! Då (2007) kunde vi bo där i tre nätter till ett bra pris även om det var bland de dyraste jag hittade. Det vackraste hotellet jag nånsin bott på iaf!

  Att åka taxi var enkelt och billigt – om man hittade rätt chaufför. Vi blev grundlurade två gånger och fick betala massor men sen hittade vi en bra chaufför och fick hans mobilnummer så vi bara slog en signal när vi ville nånstans och han kom snabbt och körde oss väldigt billigt!

  Staden i sig är ju väldigt sliten, men vacker på sina ställen såklart. Man kan se att kriget inte är så långt borta och samtidigt finns superfina ställen, både med historia och nybyggt.

  Den serbiska maten är ingenting för mig om man säger så… men det går att få allt möjligt såklart! Vi åt middag på en fantastisk fisk-restaurang intill floden som rinner genom staden. Liksom hotellet var det en väldigt fin restaurang, men mycket billigt om vi jämför med Sverige!

  Like

 2. söderkis says:

  Hej,
  vad intressant att läsa dina tankar om resa till ställen där våren är tidig. Hamnade på din blogg för jag letar efter samma sak. Av dina möjliga städer tror jag Belgrad skulle passa bäst. Var där på Eurovision för några år sedan. Sedan dess har det hänt en del och när jag “googlade” på kultur och shopping hittade jag mycket från svenska tidningar. Länkar nedan här.

  Håller med Frida-Militär att staden är sliten, men charmig på flera sätt. Hög standard på det man vill ha under semestern och dessutom spännande. Dessutom hittade jag Jättebilliga direkt-flyg från Arlanda (Nya Air Serbia, Norwegian), Skavsta, Malmö och Göteborg C-A. Är mycket nära att boka resor i både april och på deras festivalvecka i augusti. Sedan hade det varit kul att åka när vinskörden är i sept-oktober…

  Lycka till!

  Mat & Vin
  http://www.sydsvenskan.se/resor/tjugo-smakprov-av-belgrad/
  http://www.insiderplus.se/articles/article/belgrad_ett_vibrerande_weekendmal
  http://www.svd.se/resor/weekendresor/weekend-i-belgrad_7639904.svd

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.