Resenären: Die Berliner Mauer

on

Det fanns en tid när Berlin var blodigt, idag finns resterna och minnena kvar men den enda röda tråden som verkar finnas är kärlek. Av den vägg som delade Väst- och Östberlin från varandra mellan 1961 och 1989 finns bara små små bitar kvar av, för oss som bara är turister över helgen och inte har några övriga kopplingar till staden är det lite svårt att förstå ändå, hur många historier man än hört. Utställningen om Terrorns Topografi som ligger på gångavstånd mellan både Potsdamer Platz och Checkpoint Charlie är ett väldigt bra hjälpmedel, på den här platsen finns förutom delar av väggen även källarkonstruktioner från bland annat det hotell som användes som bas för SS och Gestapo. 2014-03-28 (5 av 31) 2014-03-28 (6 av 31)Vid Checkpoint Charlie, en av de mest kända gränsövergångarna (där vi plötsligt ramlade på horderna av turister som på alla andra gator i Berlin fick letas med lykta efter). Här har man för turisternas räkning (det hade man även gjort framför Brandenburger Tor) ställt upp soldater som gick att fotograferas med. På just Freidrichstrasse trängs flera attraktioner, bland annat Mauermuseet och en tillfällig installation i direkt anslutning till Trabi Safari där man har möjlighet att åka på utflykt genom Berlin i en Trabant (kultbil även kallad).

2014-03-28 (8 av 31) 2014-03-28 (10 av 31)Vi fortsatte vår tur längs Berlinmuren (efter stopp för lunch och ett besök på museum) genom att ta pendeltåget från Hackesher Markt till Ostbahnhof där vi gick längs den återstående delen av muren som kallas för East Side Gallery. Här längs Sprees strand samlas ungdomar i horder, dricker öl, lyssnar på musik och bara hänger. Själva promenaden till nästa station som är Warschauer Strasse tar en liten stund, men ger dig möjlighet att supa in atmosfären. Vill man gå vidare härifrån ska man ta sig över den makalöst vackra bron som leder över till Kreuzberg, som i sig är ett av de fattigaste områdena i Berlin men som också är ett av de mest intressanta. För oss roller derby nördar är det även här Quadrollers har sin skateshop, närmaste stationen heter då Schleisher Tor.

Vi hade planerat en stros genom Görlitzer Park, men andelen ensamhängande killar utplacerade var tionde meter som gärna “skakade hand” med utvalda förbipasserande fick mig ärligt talat att tappa sugen en aning, på trötta fötter efter närmare 16 kilometer under fötterna för den dagen tackade vi resterna av Berlinmuren för att den inte längre stod där den gjorde, för att Berlin ger ett välkomnande och öppet intryck. Med historia runt varje knut. Då och nu i en salig blandning, ofta med en sol som skiner.

2014-03-28 (26 av 31) 2014-03-28 (27 av 31) 2014-03-28 (28 av 31) 2014-03-28 (30 av 31) 2014-03-28 (31 av 31)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.