Resor: Parc Güell i Barcelona

on

Ett av många måsten när man befinner sig i Katalonien är att besöka Parc Gûell i Barcelona. Parken som från början inte alls skulle bli en park utan ett exklusivt bostadsområde, är ett av Gaudís största och mest fantastiska verk. Det ligger en bit utanför Centrum, cirka en kilometers promenad från tunnelbanestationen Lesseps men vägen lutar lite uppåt, så ta med vätska. Sista biten kan vara rätt tuff att ta sig fram om man har problem med att gå uppför. Det går även att ta buss hela vägen, kolla närmaste resväg på TMB. Parken, som finns med på Unescos världsarvslista har ett tak på antal besökare som släpps in varje timme, därför är det nödvändigt att köpa biljetter i förväg. Priserna är humana och du har 30 minuter efter din starttid att kliva in i parken.

Det är något mäktigt med Parc Gûell, kanske är det vetskapen om att många tyckte Gaudì var helt galen som hade lika många anställda för att slå sönder kakel och porslin som han hade för att sätta ihop det igen. Resultatet går att se över hela parken och är helt magiskt. Även om turisterna flockas här, även om vi lika gärna kunde snubbla över alla försäljare som trängs (numera utanför parken eftersom inträdet gäller) så är det något helt speciellt och tack vare taket på antal inträden blir det inte trångt innanför avspärrningarna. Om du inte är det minsta intresserad av arkitektur kan du i alla fall åka hit för att åtnjuta en av de bästa utsikterna från Parc Güell i Barcelona. Tråkigt för barn? Skulle inte tro det. Mängden tid som går åt att titta på alla vackra sammansättningar och mönster är trolgen tillräckligt!

För den som inte får tag på en biljett, eller som inte vill lägga de pengarna på entré finns det faktiskt ändå möjlighet att få en bra översikt och njuta av atmosfären från promenadstråken som sträcker sig över och runt parken. Här spenderade vi vår tid senast i september, då vi helt enkelt missat kravet att köpa biljetter. Lika glada var vi för det, för utsikten väger upp det mesta och den smått magiska promenaden “hem” senare, genom gator och gränder i lätt nerförslut genom ett soligt Gracía kan göra vem som helst lite extra glad. Samtliga bilder är alltså tagna utanför zonen som kräver biljetter.

22092015-IMG_9519 22092015-IMG_9523 22092015-IMG_9524 22092015-IMG_9529 22092015-IMG_9533 22092015-IMG_9534 22092015-IMG_9538 22092015-IMG_9540 22092015-IMG_9543 22092015-IMG_9549 22092015-IMG_9552På bilderna kan ni både se Medelhavet i fjärran, med nästan hela Barcelonas stadskärna i mitten. Till höger skymtar även det fantastiska Montjuic, till vilket du kan åka linbanan upp eller ta bussar från Plaza España. Men kanske lite mer om varför du ska besöka det fantastiska berget nästa gång.

2 Comments Add yours

 1. We are Nodes says:

  Vi blev väldigt positivt överraskade av Parc Güell, precis som du sa, även om man inte är intresserad av arkitektur så är det ett bra utflyktsmål!

  Like

  1. Ämma says:

   Så sant! Jag är inget stort arkitekturfan, även om jag såklart gillar att titta på vackra saker! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.