Cala Vidre – en av Kataloniens pärlor

Cala Vidre är en av de tre stränderna som utgör Las Tres Calas och i min mening också den charmigaste. Finaste? Inte så säker faktiskt, för både Cala Forn och Sant Jordi är otroligt mysiga små stränder även de. Katalonien har en helt bunt med platser som är väl värda ett besök, dessa krokar nedanför de stora brittiska och tyska turistkomplexen är helt klart värda ett besök.

Stranden ligger en dryg kilometer från huset vi hyr, för att ta sig hit måste man ta sig under de två akvedukterna som är järnvägen och motorvägen. Det är inte så lite känslan av att vi återigen är med i filmen “Stand by Me” när vi passerar här till fots en tidig morgon. Parkering finns i direkt anslutning, det är väl tilltaget även längs vägen om det skulle vara fullt. Ridån är inte helt tokig den heller, de där bergen som huserar en hel drös med fantastiska vingårdar och magiska små spanska byar.

Vi är här en söndag i september, stranden svämmar över av spanjorer. Vilken annan dag som helst hade det troligen varit nästintill folktomt. Stranden är ingen stor turiststrand, här finns ingen servering. Blir du hungrig eller törstig får du helt enkelt vandra bort till närmaste grannstrand (Sant Jordi) där du kan hitta enklare mat.

Cala Vidre är alltså en liten vik, vilket ordet cala betyder. Härifrån går det på mindre blåsiga dagar alldeles utmärkt att snorkla och i anslutning till stranden bredvid ligger dessutom en dykfirma. Faktiskt finns det många platser här omkring som skulle gå alldeles utmärkt att utforska under vattnet, vilket inte är helt självklart ens i Medelhavet. Vattnet är ovanligt klart, ovanligt rent och det är varmt även nu i september.

Klippformationerna runt viken ramar in och bryter av mot de högsta vågorna, vilket gör Cala Vidre relativt barnvänlig. Den är inte på något sätt långgrund, men det är inte heller en bråddjup botten. Ha uppsikt helt enkelt när barn badar. Bottnen är fantastisk med enbart len sand, enstaka snäckor kan hittas längs med kanten.  Eftersom ingen servering finns hyrs heller inte några solstolar ut. Eventuellt parasoll köper du på närmaste supermarket (avfarten från A7) i Las Tres Calas eller på någon av de större affärerna i L’Ametlla de Mar.

För att ta dig till Cala Vidre åker du längs Kataloniens kust ner från Barcelona via AP-7 (betalmotorväg) eller A-7. Det är fem mil från Tarragona vidare ner till denna sista lilla bit av Costa Dorada och tar ungefär 1 timme och 30 minuter med bil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.