Hyra hus på Costa Dorada (L’Ametlla de Mar)

Jag älskar att hyra hus på semestern! Inga tider att passa, ingen att störa och främst av allt – dygnet runt tillgång till en pool är hit med alla barn. I alla fall om de inte heter O som kompisarnas barn och vägrar bada överhuvudtaget. 

Huset i Las Tres Calas, en typ av förort till L’Ametlla de Mar på Costa Dorada hyrde vi genom Atraveo. Siten i sin tur är kopplad till tyska Interhome, vilket inte ska förväxlas med den svenska varianten (eftersom priserna skilde sig radikalt). Fördelen att hyra via en förmedling som Interhome är gentemot exempelvis AirBnB eller HomeAway är att all kontakt sker via dem. Ägarna är inte inblandade i vår vistelse överhuvudtaget, utan vi hämtar nycklar på ett kontor i Miami Platja och lämnar dem på samma ställe. Frågor, feedback och krångel tas direkt med förmedlingen. Risken för att bli lurad är därmed nästintill obefintlig.

Området är ett typiskt bostadsområde som delar sig på båda sidorna av motorvägarna som flyger ner genom Katalonien och med en kort promenad ner till de olika stränderna. Så här i september är gatorna i området lugna, vi hör mestadels spanjorer från sina verandor. Lyckligtvis för oss är de relativt högljudda och sprider energi omkring sig, så vi behöver inte oroa oss för att barnens volym överröstar allt. Temperaturen ligger fortfarande runt 25 grader på natten (24,5 grader när vi lämnade kl 04.00 på morgonen) och kryper upp en bit över 30 dagtid (rekord under våra 10 dagar hamnade på 38,5 en eftermiddag).

För dig som söker hålligång är det helt fel ort, här finns absolut ingenting bortsett från en supermarket och några små tapas restauranger i byns “centrum” som bara råkar vara bredvid motorvägsavfarten. Här hänger britterna från morgon till sen kväll, men vi skyndade mest förbi. Charmen hittar du i byarna, de som är enormt många och ligger längs vägen. För den som är bekväm med serveringar på stränderna bör man kolla upp innan med vilka vikar som har service och i vilken utsträckning.

Huset vi hyrde kallas Villa Ute och har fyra sovrum, tre på nedervåningen och ett på övre plan. Två av dessa hade dubbelsängar, de andra enkelsängar. Inomhus fanns två badrum, båda med dusch. Köket är i allt annat än toppskick, men fyller sitt syfte och i övrigt är huset bra utrustat för 8 personer.

Vi lever vår semester utomhus och retirerar bara in för sänggående och en del matlagning. Utomhus finns allt vi behöver, inklusive en pergola med ett massivt bord där plats finns för minst 10 personer. I anslutning ligger ett litet skyffe med ett extra kylskåp, en spis samt utegrillen som egentligen skulle leva bäst på ved. Bäst är självklart den stora poolen som med sina 10X5 meter har plats för många utan trängsel, inte långt därefter kommer toaletten som ligger utomhus med dusch.

För de pengarna som detta boende kostar oss för tio nätter är det en låg prisklass eller ett så kallat vrakpris, enda lilla minustecknet kan vara att det saknas aircondition. Jag vidhåller dock att rätt byggda hus, med möjlighet till luftning inte alls har behov av det, inte ens under varmaste säsongen. 

2 Comments Add yours

 1. LinizTravel says:

  Vilket mysigt hus!!!! Du är ju verkligen Spanien expert nu 🙂 härliga bilder!!!! Kramar

  Like

  1. Ämma says:

   Haha, Spanien är stort! 🙂 Men ja, lite kanske!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.