Att fånga en öring – och att röka den

Sommarens premiärfiske för A gick visserligen av stapeln i St Annas tidigare, men det var först uppe i Gäddede som hon fick napp. Inte var det vilket napp som helst heller, utan en öring på rediga dryga 6 hg. Bäst fiskelycka för dagen hade dock Lillasystern, vars egenvalda rosa fiskedrag i affären framkallat tunga inre suckar hos den ömma fadern, som nu satt fyra harrar på kroken under en kort stund.

För det var bara A och Tant C som fångade sig varsin öring, vi andra fick nöja oss med sketna harrar. För den som undrar är skillnaden monumental, speciellt när de ska rökas. Öringen kommer ut och smakar gudomligt efteråt, medan harren i sin tur – ja, smakar fisk. Inte riktigt samma om du frågar mig. 22072016-IMG_211822072016-IMG_211922072016-IMG_212122072016-IMG_212322072016-IMG_2124

Nu slapp hon ju rensa fisken (det slapp jag med), men att vara med och förbereda inför röken var ju säkrast. Dessutom var de ute och plockade enriset till röken på grannarnas tomt med fyrhjuling. De har såna idéer här uppe i glesbygden.

24072016-IMG_2321
Under tiden satt jag och Tant C och skvalpade i en båt och tittade på när en trolig åttataggare (!!!) simmade förbi oss. Jag var fullkomligt livrädd och vågade knappt röra årorna (eftersom vi inte fick igång motorn). Älgar alltså, de kan gott hålla sig på behörigt avstånd. Fast är ändå orimligt nöjd att det inte var en björn som kom farande ur skogen, för dem finns det tydligen en del av med…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.