Barcelonas mest omtalade gata – La Rambla

Från stadens centrum nära Plaza Catalunya och ner till strandpromenaden leder Barcelonas mest omtalade gata och allé- La Rambla. Ett måste sägs det för alla turister, här flockas strömmarna för att handla krimskrams, äta tapas, dricka sangria och titta på alla gatuartister. För mig? Helt klart Barcelonas mest överskattade gata. 

Morgon i juli, jag har redan varit på den här gatan och vänt när jag tidigare gick min runda från vår lägenhet i Poble Sec en kvarts promenad bort. Då var destinationen La Boqueria, min höjdpunkt alla gånger i Barcelona. Efter att återvänt till bostaden med rykande hett kaffe till mina rumskamrater drog vi oss ut igen, från våra lugna gator till kaoset som är La Rambla.

Klockan är tio, solen har redan värmt luften till behagliga temperaturer och med några steg under fötterna är vi varma. Asfalten nästan ryker av hettan. Allén skuggar oss tidvis, men främst gömmer vi oss bakom stånden under tiden som vår kamrat letar kylskåpsmagneter med regnbågsmönster. Och solglasögon. Vi som redan varit här tidigare vet att all shopping här är betydligt dyrare än på gator bara någon minuts promenad bort. Men det är något med Ramblan som trollbinder människor, inte bara vårt sällskap.

Är du en som älskar att sitta och insupa atmosfärer och betrakta människor är kanske en dålig och överprissatt Sangria inte ett helt ovärt alternativ. Själv rör jag mig härifrån så fort jag får möjlighet, skulle inte spendera en enda krona på någon av uteserveringarna med läget i allén.

12072016-IMG_172712072016-IMG_172812072016-IMG_1729-112072016-IMG_173012072016-IMG_173812072016-IMG_174912072016-IMG_1750

La Rambla är också känt för alla sina gatuartister av olika former, men nu riskerar jag att göra dig besviken, för i somras var de alla förvisade härifrån. Troligen på grund av säkerhetsläget i Europa, vi märkte också av rejäl ökning vad gäller polisnärvaro och avspärrningar både här och där. Kvar är dock krimskramset i butiksstånd, för gatuförsäljarna har även de fått flyttat på sig.

Men är du i Barcelona för allra första gången är det klart att du måste besöka La Rambla. Om inte annat för att korsa den och komma in på La Boqueria de Sant Joseph. Följer du däremot allén till slutet ner mot statyn vid hamnen kan du få se de mäktiga båtarna som ligger inne och trafikerar antingen Medelhavet eller Kanarieöarna som kryssningsfartyg. Mäktiga och vackra saker de där!

Tar du dig hit och det är någon typ av trängsel så var väldigt, väldigt vaksam på dina värdesaker. Det är tyvärr inte någonstans en överdrift att det är otroligt ihärdiga och snabba ficktjuvar som florerar i turistkvarteren och Ramblan med sin täthet är troligen ett extra utsatt ställe.

Men Barcelona alltså, jag är så himla förtjust i dig. 

2 Comments Add yours

 1. Vi var där i februari en gång. Inte så varmt då och mindre folk, men trevligt!

  Like

  1. Ämma says:

   Februari är nog perfekt ur sightseeing synpunkt, lite folk men troligen lite solsken?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.