Boende i Gamla Stan (Casco Antiguo) Palma

10082016-IMG_283710082016-IMG_283910082016-IMG_284210082016-IMG_284310082016-IMG_2844För den som gillar att resa bekvämt med barn kan jag direkt säga att boende i Gamla Stan inte är för er. För den som inte egentligen behöver barnvänligt däremot är det ett fantastiskt och lugnt alternativ till Palmas stimmiga gator. På plussidan? Har du tur kan du få fantastiska vyer av staden från en takterrass, sån tur hade i alla fall vi. 

Bagagehanteringen i Europa hade en stökig vecka, det märktes när vi skulle hämta ut bagaget. Förseningar rådde, jag tackade min vana att packa snacks för en vecka i handbagaget när barnen nöjt satt på golvet och knaprade loss medan de andra barnfamiljerna började skruva på sig av missnöje. Klockan var närmare ett på natten när den efterlängtade signalen gick och bagagebandet började rulla, nästan två timmar efter att vi landat på Palma de Mallorca. Efter att vår väska uppenbarat sig trängde vi oss ut i den varma augustinatten, klädde av oss och hoppade in i en ledig taxi.
10082016-IMG_2847

Eftersom lägenhetsinnehavaren inte var på plats och jag inte var i Stockholm fanns nyckeln att hämta på ett hotell i närheten. Taxichauffören fick sen snurra tre varv innan han hittade rätt adress till den minimala dörren till trapphuset. Mitt i natten, även på sommaren är det mörkt och inget undantag här. Jag var inte säker på vart vi var på väg och pulsen rusade. Högst upp, gå bara högst upp ekade det i mitt huvud medan jag släpade den där väskan på 19,9 kilo uppför ojämna trappsteg. Barnen sprang före upp, i mörkret försvann de iväg. Jag dröp av svett när jag väl satte nyckeln i dörren.

Området är det som kallas Gamla Stan eller Casco Antiguo, det kännetecknas helt klart av många slitna men ack så vackra husfasader. Innanför portarna är det en annan femma och det är ofta magiska bostäder, ännu finare är de kvarter som huserar små innergårdar gömda från gatan. Nästintill magiskt. Här är det inga turistströmmar, på vår gata passerade bara ett fåtal. Någon minuts promenad bort ligger bussarna och fem minuter från lägenheten är vi på stranden. Magnifikt läge med andra ord.

10082016-IMG_2853Däremot får man ha i åtanke att hissar inte existerar, att trapphusen inte är jämna, att det inte finns ens ledbelysning på nätterna. För den som reser med barn kryllar här inte av affärer med förnödenheter eller ens glass. Vi hade ett litet hål i väggen i kvarteret bredvid där vi köpte frukt och vatten, för det orkar man inte släpa från Eroski som annars ligger längre iväg.

Här kryllar inte heller av restauranger, faktiskt knappt några alls. Sanningen är att vi inte en enda dag äter här, för det som finns är i övre skiktet eller enbart öppet för lunch (när vi inte är hemma). Fördelen med det är att maten som finns är så långt ifrån McDonalds du kan komma.

Läget är annars helt optimalt. Du bor både nära strand och shopping, med promenadavstånd nästan vartsomhelst i staden. Vi gick alltid, både in till Palma Centrum men också flera gånger till stranden (när vi inte tog buss längre bort). Gatorna är bortsett från en del kullersten i gränderna bra anpassade för den som behöver ha med sig barnvagn.
Lägenheten var en rejäl chansning, en uthyrning av en privatperson och det kunde lika gärna varit en bluff. Var noga med att kolla upp personer du hyr av, man vill inte stå där utan boende i högsäsong. 

Vart bor du helst i Palma?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.