Jämtland Del 2

on

En stor poäng med att åka upp till Jämtland berodde på fisket. E och Farbror J vill inget annat än att fiska och jag och Tant C tackar knappast nej heller. Iaf inte om solen skiner och vattnet ligger kavlugnt.

Sämre kan man ha det.

Med en varsin cider i handen begav vi oss ut på öppet hav (vi var som mest 25 meter från land och startade aldrig ens motorn). Fiskelyckan var kanske inte den bästa. Inte ett enda napp på över 10 fisketimmar som jag och C la ner. Vi bytte drag, fastnade i botten. Fotograferade dagens största fångst i form av en pinne och stannade på Storholmen för att kissa.

Gravendals Cider med smak av Hallon och Lime rekommenderas högt!

Behållningen i våra fisketurer var alltså solen, stillheten, skvallret och det hysteriska fnittrandet när vi för 70:elfte gången misslyckades med att lägga till. Vi fick iaf ett par sköna dagar på sjön med solen i ansiktet och värmen i ryggen. När magen började kurra skyndade vi oss upp till huset och den tända grillen.

Matdags!

Fiskelyckan för E tänker jag inte ens nämna, men jag kan berätta att han drog upp 1200% mer fiskar än mig och C tillsammans. Är du mattekunnig förstår du att han hade tur. Det faktum att han drog upp en öring på 1 kg skapade en telefonkedja värd att nämnas. Det skickades mms till höger och vänster. Överallt poserade han med sin öring, till slut trillade det in grattis-önskningar från höger och vänster. Folk ringde och gratulerade. Man upphör aldrig att förvånas över folks intresse för fisk! Jag förvånade dock mig själv genom att vara den enda som inte förevigade honom! 😉

Tydligen är det väldigt ovanligt att man plockar upp en öring på drag häruppe, men det klarade min kära E av. Det och en hel drös andra fiskar. J plockade enbart en harr på 5 hg. Inte fullt så chockerande och han saknade nog lite peppningen från telefonkedjan efter sin fångst. Du får ge igen en annan gång J (och mig och C vann du iaf över!).

För en enda kväll lät vi alltså grillen stå och smaskade istället i oss vår nyfångade öring med mandelpotatis och gräslökssås. Fem smackande munnar satt runt bordet och njöt ordentligt.

Morgonen efter la istället J och E ut nät i vikarna runt omkring, några fiskar hade vi minsann fått med oss när vi drog upp näten dagen efter.

11 nät, 11 fiskar.

Gädda är något som räknas som en ful fisk häruppe, helst vill lokalfolket att man slänger den i sjön när den är fångad. Riktigt så dåligt samvete har inte vi, så vi släpper alltid bara tillbaka dem. Det vill säga när de inte sitter i nätet, då har de oftast redan gett upp och dött och får därför följa med in i frysen. Personligen har jag svårt för fiskar. Döda som levande. Jag är alltså knappast den som klagar när jag inte får napp.

En del fiskar kom alltså upp med våra nät, medan killarna vittjade näten hade jag och C i uppgift att rensa och rengöra fiskarna. Jag rörde två små sikar. Så långt kunde jag sträcka mig med rysningar i hela kroppen, sen plockade jag med mig A upp till huset och tvättade oss noga innan vi drog in till byn för att handla. Varför A behövde tvättas?

Den äckligaste fisken av dem alla passade hon på att klappa och gosa med.

A tyckte också att det var hysteriskt roligt att titta på när vi kastade pil. Roligast var det såklart när vi missade, men när C satte denna pärla kom ett härligt bubblande skratt!

Lagom sletna

Vi hade en del besök. Djurbesök. En älg, en uggla och en räv. Björn såg vi ingen tack och lov. Då hade jag aldrig gått utanför dörren kan jag lova.

En fjolårskalv som tar sig en promenad på ängen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.