Vietnam.

on

phuquoc1 phuquoc2Så fantiserar jag igen. Om Asien på sommaren. Letar alternativ och fastnar för Vietnam, trots att vi sagt att det kanske är läge att testa Koh Samui. För vi har ju sagt det några gånger, samma med Vietnam. Alltid hamnar vi dock på andra platser. Lite synd är det alltså att J och familj ändrade resrutt och därmed inte alls åker förbi Phu Quoc för lite erfarenhetesöverföring. Vill man åka till Thailand finns det ju massvis med information att plöja på nätet eftersom vårt mer exotiska alternativ till Kanarieöarna är just det. Folkkärt. Vill man åt annat håll är det däremot lite mer svårnavigerat. Men skam den som ger sig.

Så Vietnam alltså. Vet ni något? Resperiod början på juni till början på juli. Fokus på semesterlunk, barnvänlighet och bad.

23 Comments Add yours

 1. Towis says:

  Vi var där i mitten av maj, utan barn och reste runt Hanoi, Halong Bay och oj vad det regnade! Varm och fuktigt men inte en stråle sol – men det var alltså i maj.

  Like

  1. alfvan says:

   Bortsett från vädret då? Gillade ni Vietnam som land? 🙂

   Like

   1. Towis says:

    Älskar Vietnam! Men har ju inte varit där med barn som sagt men maten, kulturen, folket – underbara. Trafiken – värst i Asien 😉

    Like

   2. alfvan says:

    TACK! Det är mycket högt och lågt i svaren kan jag säga här (och via facebook). Vissa – som du och Lisa är positiva och andra skriker om smutsigt, oorganiserat och jobbiga människor. Ändå litar jag ju mer på er. Ni kan ju sånt här!

    Like

 2. Linda says:

  Åhh Vitenam i mitt hjärta! Vi började vår backpackresa (2005) där, i Hanoi och tog oss ner längs med kusten till Saigon. Var i Vietnam drygt tre veckor. Finns inte en stad jag inte rekommenderar! Underbart god mat, vackert land och inte så turistigt exploaterat som Thailand! ÅK!

  Like

  1. alfvan says:

   Din kommentar syntes inte förrän nu och ändå ser jag ju att du lämnade den bland de första?!
   I alla fall – kul att höra någon mer som är så entusiatisk om resmålet. Vi funderar ju annars på att göra ungefär er variant på resan (Koh Samui – Koh Phangan (-Koh Tao) samt även några dagar i Bangkok. Svårt val det där, allt är ju en kostnadsfråga och Phu Quoc som vi lutade mest åt verkar ju vara rejält off season det med efter mer noggran efterforskning.

   Like

 3. En av Tyras pedagoger är nyss hemkommen. Hon älskade landet och människorna, men sa att det var väääääldigt många skräniga ryssar. Man snackar visst ryska i Vietnam som andraspråk så det är väl som Rysslands motsvarighet till Thailand.

  Like

  1. J says:

   Rysslands motsvarighet till Thailand? Ryssarna är överallt i Thailand :D.

   Like

  2. alfvan says:

   Det var viss (rejäl) överrepresentation av ryssar när vi var i Thailand sist också. Jag tänker (och hoppas) att de inte åker lika långväga på sommaren, precis som mängden svenskar minskar av anledningen att resmålen finns närmare.

   Like

 4. Life of Lisa says:

  Alltså, Vietnam. Åh. Jag längar också dit SÅ ofta. Vill tillbaka. På min halvårsluff hade jag drygt 3 veckor där, åkte från mekongdeltat i söder till halong bay i norr, vidare över till Laos. Men.. jag reste som ensam tjej, drygt 20 år – och hade mina bästa dagar där (orört, vackert, fantastisk kultur, äkta) och mina värsta (oj vad de ville gifta sig med mig, vad man var utsatt som turist vilket ändå var ganska nytt då, det var dollartecken i pannan på en även om man var urfattig backpacker).
  Men det var då. År 2000. 🙂 Det har nog hänt en del sedan dess.

  Däremot kan jag ärligt säga att Koh Samui inte är så kul. Väljer ni på det så förstår jag knappt valet, det är ju helt olika resor.
  Åk till Vietnam.
  Fast hur det är på sommaren vet jag inte, och inte så mycket annat heller. Bara att jag tror det är fantastiskt. Nu också.

  Like

  1. alfvan says:

   Jag har förstått att Koh Samui inte är någon höjdare, men vi tänker isf boende på mindre strand och röra oss över till både Koh Phangnan och Koh Tao.
   Vietnam är lockande som tusan, men det är lika många positiva kommentarer som negativa (med rötter nyligen) och då drar jag öronen åt mig lite grann. Vi är ju kanske inte främst ute för att upptäcka, inte heller vill vi skumpa runt på vägarna utan barn i bilbarnstolar i onödan, så Vietnam blir på så sätt även lite svåråtkomligt. Men visst lockar det som tusan att få se något nytt. Fast det här med att trängas med ryssar gör jag ju helst inte. De på semester har bränt sina broar hos mig för länge sen….

   Like

   1. Life of Lisa says:

    Läser i ditt svar till Towe ovan om jobbiga människor och tänker man invånarna så tolkar jag det som att dollar-fascinationen hänger kvar – dvs att de är enormt på att man ska köpa saker? Eller kommer de kommentarerna från sådana som vill ha semester hellre än resa? Jag är helt säker på att man nog får bäst i Thailand om man vill ha en tvåveckors semester med bamseklubb. Vill man gå lite utanför det och få mer känsla tror jag mer på Vietnam. Även om man inte behöver resa runt massor såklart. Och visst vill man hålla bilresor till minimum i sådana länder. Så svårt det där, beroende på vad ni är ute efter.

    Ryssar. Mmmm. Agree…

    Like

   2. alfvan says:

    I den perfekta världen vill vi nog ha både resa och semester. Svårt att få det inbakat i samma, men så tänker vi att den delen av Thailand har vi inte sett (dessutom vill A åka tåg, så vi kör nattåg från Bangkok till Surat Thani) och därmed blir det mer resa. Oexploaterat? Nja. Har inget större behov av det just nu. Säger som J – finns mat som ungarna äter så är det ett plus.

    Like

   3. Lisa says:

    Bara en liten om det där med tåg… Vi har älskat thai-tåg, det är SÅ charmigt! Men det är, tycker jag (vi) i andra klass med sovsängar. Med kidsen har vi åkt första klass-kupe och de är inte fräscha, man vill inte släppa ner små barn på golvet knappt (iofs kröp Max bara då) och det tar ju grymt lång tid = mysigt om man kan ligga och läsa och känna thai-doft genom fönstret men rätt drygt om små barn går bananas av att vara utttråkade.
    Säkert, bra och småmysigt. Men ja. Ett kort flyg kan vara värt det… och nej, jag gör nog inte om tåg igen med små barn tror jag inte.
    http://stellabystardust.wordpress.com/2011/12/27/tag-i-thailand/

    Like

  2. alfvan says:

   Och bara för att jag är lite bekväm och känner att Thailand är ett enklare resmål – vad är det med Koh Samui som du inte gillar? Är det värre än Phuket?
   Vi skulle annars kunnat tänkt oss en annan rutt, men vädret och de höga vågorna förhindrar ju lite spontana infall just den perioden och man är rätt “låst” till Östsidan.

   Like

   1. J says:

    Vi väljer också mellan just Koh Samui och Vietnam i realiteten tror jag- om vi lyckas bestämma oss för att göra slag i saken i sommar med. Vi tänker då INTE bo på en folktom strand eller liknande utan smack on på den mest folkrika och närmast köpcenter etc i så fall. Tycker verkligen att det är så mycket skönare i o m barnen- inte lima mkt skumpiga transporter på korrumperade ö-taxis t ex.

    Phangan tycker jag var sådär men Ko Tao är säkert ok. Återigen dock, jag är lite over det där med att det ska vara så oexploaterat som möjligt. Där det finns mat som barnen äter, där blir det semester :).

    Men inte behöver ni åka bil i Vietnam! Hur mkt tid har ni? Det går att åka tåg :).

    Like

   2. J says:

    F.ö. Så tycker alla jag träffat här bra om Koh Samui. Så illa är det säkerligen inte :).

    Like

   3. Life of Lisa says:

    Nej jag ska inte säga så mkt om Samui, det är väl mest Chaweng som är galet försvenskat, som Phuket liksom. Vi hyrde bil och åkte runt och det var superfint på sina ställen. Och Samui var också länge sedan.
    Jag är lite anti för känslan när jag landade på Samui en av de första gångerna, hade supersvårt att hitta boende, fick tag i ett superdåligt och jättedyrt, råttor på rummet osv – efter lång resa innan med helt annat prisläge. Men det var också länge sen, kan ju vara väldigt annorludna och som sagt så är ju allt beroende på vad man är ute efter.

    På Koh Phangan finns ju många fantastiska stränder bortom Haad Rin. Bottle beach och Had Yao t.ex, det senare var vi på 07 men oj vad tiden rinner iväg ändå. 🙂 Sån info är ju färskvara.

    (fast ändå. Skulle lätt välja Vietnam. 🙂 )

    Like

   4. alfvan says:

    Mycket hänger väl Vietnam och dinglar på den inte så lilla detaljen att vädret ska vara sisådär. Mängderna regn är nästan dubbelt så mycket som de förväntade i Phuket och det är ju lite väl kan jag tycka…. Norra Vietnam – absolut men eftersom jag jobbar på budget under Mallorca dito 2 veckor så är det uteslutet….

    Like

 5. Melanie says:

  oj vad roligt med en resa igen! Önskar vi också kunde komma iväg någonstans, men det finns det inte pengar till tyvärr ;(
  Vad fint du har fått här inne! Kram

  Like

 6. J says:

  Haha, vi (ok, mest jag, D vill nog till Japan igen mkt hellre) funderar faktiskt på Vietnam till sommaren men då hinner ni nog åka innan oss för vi åker i juli i så fall :).

  Phu Quoc ska man nog undvika under svensk sommar men norra Vietnam bör ju funka. Jag skulle vilja köra en kombo med Vietnam och södra Kina. Samtidigt är jag dock ganska full av resande i nuläget;).

  Älskar Shanghai annars. Obarnvänligt dock kanske. Beijing är ljuvligt men samma där I guess. Xian? Och sedan bryr jag väl inte jättemycket om barnvänlighet men det var just trafiken som fick oss att sätta södra Vietnam och Kambodja på vänt.

  Like

  1. alfvan says:

   Budgeten jag jobbar mot (billigare än tvåveckors charter med barnklubb) tillåter inte norra Vietnam. Flygmässigt skiljer det en hel del tusenlappar på destinationerna och då går det bort. Hade hoppats på finväder på Phu Quoc, men inser kanske att du har rätt med säsongen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.