En fråga om tåg, buss, båt eller flyg i Thailand.

Om ni hade följande scenario framför er – hur skulle ni lägga upp ert val? 

Vi lämnar Stockholm-Arlanda kl 19:10 med destination Peking, där vi har 3 timmars transfer innan vi åker mot Bangkok där vi beräknas landa kl 17:05. Destination därifrån är Koh Samui. En ö. thailandmap_1

Alternativ 1: Buss med Lomphraya till Chumpon (halvvägs från Bangkok) och därefter båt via Koh Tao, Koh Phangan och till slut destination Koh Samui.

 • Fördelar: Billigt, går att resa på natten.
 • Nackdelar: Trångt på bussen, lång restid (ca 4+4 timmar)

Alternativ 2: Tåg till Surat Thani från Bangkok Central (ca 10 timmar). Från Surat Thani busstransfer till Donsak (ca 1,5 timme) för färd över till Koh Samui (ca 1,5 timme).

 • Fördelar: Billigt, går att resa på natten, vi slipper en hotellnatt. Lite charmigt?
 • Nackdelar: Trångt, smutsigt, lång transfer.

Alternativ 3: Ta in på flygplatshotell, hoppa på ett flyg (i ottan) till Surat Thani från Don Muang (den gamla flygplatsen), därifrån transport till Donsak (1,5 timme) och färd över till ön (1,5 timme).

 • Fördel: Kort restid till Surat Thani.
 • Nackdel: Stressigt, tidig morgon. Lång transfer. Upphackad natt.

Alternativ 4: Direktflyg från Bangkok till Koh Samui samma kväll.

 • Fördel: Kort restid, semester direkt
 • Nackdel: Dyrt som stryk.

Alternativ 5: Ta in på hotell i Bangkok några nätter och ta citysemestern först, därefter välja alternativ 1-3.

 • Fördel: Återhämtning, vänja sig vid klimatet och tidszon.
 • Nackdel: Hektisk miljö, jetlag.

Vore det inte för den ekonomiska aspekten (direktflyg inrikes kostar lika mycket som halva våra biljetter till Bangkok från Sverige) hade valet varit givet, men nu är vi inte lika säkra på vilken lösning vi ska välja. Bussalternativet är nog det som ligger längst bort, men kanske underskattar jag det. Hur hade ni resonerat – vilket alternativ hade ni valt?

19 Comments Add yours

 1. När vi förflyttade oss däremellan så åkta vi tåg och båt, gick kanonbra men då var vi ju bara vuxna… men funkar med barn med skulle jag tro, dom sover nog bra av dunket i rälsarna;-)! Men hotell med pool i bankok i några dagar kanske, ta en paus i resandet och hinna med både stad och avkoppling i värmen?

  Like

  1. alfvan says:

   Bangkok ska vi till oavsett, men frågan är snarast om det blir i början eller i slutet. Kanske både och då helt enkelt!

   Like

   1. Det förstod jag, tänkte just pausen i början kunde va lite skön;-)

    Like

 2. J says:

  Tåget är verkligen inte smutsigare än lomprayah! Toaletten är inte fräsch på ngn av dem så hellre tåg om du frågar mig. Dock har jag fått uppfattningen att ni kanske är lite mer bekväma av er än vi så jag skulle kanske valt flyg.

  Nattbuss vill jag inte åka med barn, det känns inte säkert nog för mig men det är säkert hellugnt. Lomprayah är pålitliga och man måste ändå åka en bit ut till piren och så båttur på det efter en pot. mör och jetlaggad natt på flyg.

  Bangkok tycker jag definitivt ska ta sist när ni vant er vid värmen och kan fylla väskorna på hemvägen. Därmed inte sagt att ett par nätter på ett billigt hotell i BKK är fel för återhämtning från flyg och omställning- ni har ju liksom vi bra tidsmarginaler så det är ju ingen brådska till öarna egentligen. En månad är gott om tid för de tre öarna och BKK :).

  Like

  1. alfvan says:

   Vi – bekväma? Ha – hur kan du ha fått den idén? 😉 Men absolut – smidigast vore flyg. Men samtidigt har vi som du säger inte ett dugg bråttom, Lilla A älskar tåg och det i sig vore en upplevelse.
   Om inte annat för att spara lite pengar (för några 6000 flygbiljetter betalar jag inte).

   Like

   1. J says:

    Haha- nej- mer bekväma än vi skrev jag ju förvisso och det är väl typ ungefär varenda barnfamilj i västvärlden. Ska inte ens gå in på vad vi ägnat vår enda heldag här på Langkawi åt men sinnessjuk båtfärd sammanfattar det ganska bra (glad över att haft sinnesnärvaro att packa med barnflytvästar…).

    Jag tyckte att det var toppen att åka tåg! Det enda kruxet var egentligen transfern därifrån- dvs buss som aldrig kom och så båt som körde på höga vågor vilket inte var sådär superjätteroligt efter att inte ha sovit (jag blir alltid mer åk-/sjösjuk när jag är trött). Så länge man har rimliga förväntningar på standard går det nog bra- våra barn åt ju inte annat än smoothies heller så det ‘underlättade’ något eftersom man såklart inte kan köpa vilken mat som helst på tåget (det finns KFC på stationen dock- vi gick aldrig och kollade in det eftersom det ej var vagnsvänligt) :).

    Har du kollat om det finns flyg till Surat Thani med Air Asia? Borde ju vara billigare kan jag tycka- annars bör de ha någon deal snart. Hellre flyga dit och ta buss och båt därifrån- all energi man kan samla ihop är bra energi!

    Like

 3. FIA FIT says:

  Åh ska ni????? Jag kan inte svara för jag har aldrig varit i Thailand och skulle behövda bli nersövd med typ morfin för att klara av att flyga så långt ;-)!

  Like

  1. alfvan says:

   Men du åkte till Fuerteventura ju? Det är ju knappt några timmar längre än så (med mellanlandningar dessutom) och på betydligt större flygplan!

   Like

 4. Towis says:

  Flyg! Nattbuss med barn – aldrig då chaufförer somnar titt som tätt. Tåg – inte med barn, packning, vagn och annat. Är direktflyg för dyrt så föreslår jag flyg till Surat Thani och sen taxi till piren i Donsak. Alternativt hyr bil direkt Bangkoks flygplats till Donsak. Vi hyrde bil mest hela tiden och det är ju alldeles underbart och bekvämt! Spar Bangkok och shopping till sist!

  Like

  1. J says:

   Det var verkligen jättelätt att få på packning och vagn på tåget (det var t o m en man som hjälpte oss att bära på grejerna mot lite dricks) och vid det laget hade vi ganska mycket packning också- nu har vi bantat ned den rejält :).

   Like

 5. Maria says:

  Säger absolut flyg!!
  Vi flög från Bangkok & sedan när vi skulle från ön blev det båt och buss…ingen jätte rolig historia om man reser med barn.

  kram kram

  Like

 6. Ullrika says:

  Flyg, flyg eller flyg! svarar den fånigt flygskraja 🙂

  Men… en undring bara. Är det inte alldeles förfärligt varmt i Thailand i juli? Typ hysteriskt varmt å så? Fast ni slipper ju den värsta turisthysterin och det kan ju vara värt lite värme! Eller så tänker jag helt fel och då kan du bortse från 80% av den här kommentaren!

  Like

  1. Towis says:

   Det brukar inte vara hysteriskt varmt utan det är regnperiod juni-okt.

   Like

  2. alfvan says:

   Som Towe säger så är det “regnperiod” då – dvs lågsäsong och temperaturen har gått ner några grader. Och i ärlighetens namn är de hysteriska temperaturerna inte ett dugg värre än likvärdig period i Grekland eller Turkiet så det är nog ingen fara. Med lite svalkande regn dessutom så blir det nog bra! 🙂

   På Rhodos i augusti förra året hade vi ju över 45 grader 5 dagar i sträck och inte ens det var någon större fara. Vi får nog snarare hoppas att det inte regnar för mycket!

   Like

   1. J says:

    Men är inte värmen lite annorlunda ändå? Jag bodde i Shanghai sommaren 2007 och 40 grader där var vedervärdigt t o m för mig som älskar runt 40 grader annars. Och de som ägde resorte vi bodde på på Koh Phangan ansåg att det var hemskt varmt där under sommarmånaderna.

    Jag skulle inte heller ditcha Koh Samui av det skälet dock- man kan ju ändå inte vara ute med barn under de varmaste timmarna ens under säsongen som är nu. Vi var inne mellan 11-15 varje dag så inte barnen skulle få helflippen.

    Like

   2. alfvan says:

    Jag vet inte om vi har ovanligt värmeokänsliga barn – men så länge vi har haft skugga trots mäktiga temperaturer (Khao Lak låg på över 40 grader 10 dygn i sträck, Malaysia likaså längre) så har vi inte haft något behov av att gå in för att kyla ner. Men det kanske är olika hur man uppfattar värmen också?
    Sen har vi ändå gått in för att vila på rummet för att det har varit bekvämt och för att de oftast sover längre då, men när vi inte har gjort det så har det inte märkts i humör osv, mer än att de dricker mer (liksom vi).

    Like

 7. Life of Lisa says:

  Du såg nog kanske mitt ganska långa svar ang. tåg på ett tidigare inlägg – som sagt, inget jag skulle göra igen med barnen (i den åldern) – fast mkt pga att Max ej gick = ville vara på golvet = såååå snuskigt (tyckte till och med jag, som ändå är van vid väldigt spartansk standard) http://stellabystardust.wordpress.com/2011/12/27/tag-i-thailand/
  Vi valde det på exakt samma anledningar som de ni har. Mest humant mot barnen med restider, och möjlighet att “landa”/softa på ett tåg.
  MEd era alternativ, jo kanske skulle tåg vara aktuellt igen då…
  Håller med övriga, inte buss.

  Såklart vore ju flyg till Samui det bästa men verkar inte vara något alternativ.

  Hm. Jag känner ändå att kanske ge barnen och er en chans att landa liiiite iallafall först? Ni har ju så lång tid på er. Superschyssta hotell i BKK går att få tag i billigt, ta nåt med nice pool etc och landa ett par nätter.

  Sen är väl både tåg eller flyg till Don Muang ett alternativ. Jag skulle nog välja det sista ändå. Tågresan drar ofta ut på tiden, de är inte supertydliga på vart man ska av och när så det är svårt att slappna av (och då pratar vi mellan 05-08 på morgonen för man kan komma fram lite när som, och stressen när man står still en timme mitt på morgonen när man egentligen ska vara framme, och man inte vet var man är och inte kan få svar på det?)
  Charmigt, ja, fast näe. I all ära.

  Sen är det ju bökigt med all packning var man än ska, och transporten till öarna är väldigt mkt “jobbigare” än tåg/flyg etc! För då blir det ju så påtagligt med allt man har när det ska lyftas över mellan båtar (till longtail om man har otur) och över kajkanter. Hehe. Familjen taikon, liksom. Been there, done that.

  Kram och lycka till med planerna. Såååå kul att planera resa!!! Själv har jag nya planer för nästa vinter, du ska få se!! exciting!

  Like

  1. alfvan says:

   Tack för input (som vanligt)!
   Det lutar väl mest åt att köra några nätter i Bangkok till en början och sen hoppa på Air Asia flyget till Surat Thani (jag kan inte hitta ett vettigt skäl till att lägga 5000+ på inrikesbiljetter) alternativt att göra en annan variant och dra ner några dagar mot Phuket (Khao Lak el likn) trots att vädret ska vara sämre där och sen därifrån vända upp med flyget till Koh Samui (billigare lösning sjukt nog). Fast eftersom vi inte är beroende helt av sol så kan det ju faktiskt vara ett alternativ, kanske testa någon strand på Phuket som ändå kan vara okej. Annars tittar vi åt att börja med en resa åt andra hållet och kolla in Koh Samet, men det är dyrare på sätt och vis – så vi får se vart vi hamnar i slutändan. Det mest spännande är ju ändå att planera! 🙂

   Oooo – nu blev jag ju riktigt nyfiken!

   Like

   1. J says:

    Koh Samet är helt OK- särskilt under lågsäsong kan jag tro. Phuket var min man i ett juli för många herrans år sedan och han säger ofta att vågorna var asjobbiga. Men man behöver ju inte bada i havet :).

    Koh Chang? Aldrig bra väder när jag är där (mars 2 ggr) men det kanske inte spelar så stor roll? Då finns det ju trevliga öar runtomkring att kolla in som Ko Maak (Ko Whai är också fint men lite väl rough tycker jag). Och ohja, planeringen är bäst! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.