Vadå göra? Jag är sjuk!

on

“Lasse är hemma från förskolan idag för han är hängig och har feber. Så himla synd om honom – men vad ska vi göra? Vill ju inte att han ligger på soffan och tittar på film hela dagen” – Mamma till Lasse 2 år

Självklart trillar det in massvis med förslag i stil med att rita, bygg med lego, gör trolldeg, gå på promenad eller läs böcker. För nej, inte går det an att bara ta det lugnt hela dagen, något måste ju aktiveras med. Inget fel på de förslagen, de kanske till och med är uppskattade av barnet. Men inställningen att man inte får ta det lugnt när man är sjuk? Nu vet ju inte jag hur ni är när ni själva är sjuka. Men är jag tillräckligt dålig i feber så har jag inte ork eller lust för den delen att göra något annat än att ligga och halvsova på soffan. Barn är självklart olika, men mina vill jättegärna göra detsamma när de känner sig tillräckligt hängiga. En liten glass (för det har doktorn sagt om du frågar Lilla A) och saft för att må bättre. Jag tänker att om små barn har tillräckligt mycket ro i kroppen för att ligga i soffan hela dagen så beror det knappast på att de vill det. Utan för att de helt enkelt inte orkar så mycket mer än så.

Hur har ni det hemma vid sjukdom? Är det full aktivitet eller tar ni det lugnt? 

bild (43)

Sist Lillasystern var riktigt, riktigt sjuk så hängde hon med och vilade sig på de mest konstiga ställena. Knappast pigg nog för aktivitet. 

9 Comments Add yours

 1. J says:

  Orkar man göra aktiviteter så orkar man vara på förskolan. Vi tittar på Barnkanalen hela dagen (eller ja, jag försöker jobba) vid sjukdom.

  Like

 2. Vi tar det lugnt när vi är sjuk. För både barn och vuxna i det här huset orkar inte göra annat vid sjukdomar. Bygga pussel, spela spel eller knåda trolldeg kan vi göra annars när vi är frisk …
  Kram

  Like

 3. Melanie says:

  men jisses det låter ju helt sjukt! är man dålig så är man dålig! måste man göra massa saker med barnwn då också, kan dom inte bara få vila och bli friska? herregud så farligt att se på film en hel dag, verkligen! Låter som att den mamman borde tänka ett varv till, det är inte så att man själv gör massa aktiviteter när man är sjuk. Här hemma är det glass och film hela dagarna om man är sjuk!

  Like

  1. alfva says:

   Jag blev mest chockad över hur många som höll med om att man inte kan ligga på soffan hela dagen och bara vara. Börjar förstå varför vi står inför en stressad generation om man inte ens får vara sjuk ifred.

   Like

 4. Nelin says:

  Är man sjuk så är det klart att man kan ligga på soffan hela dagen! Lite beroende på situation skulle jag nog försöka komma ut lite ändå, en promenad eller så bara. Lite för att vi sällan är så sjuka att vi verkligen måste ligga på soffan hela dagen och lite för att jag tror man mår bättre av lite frisk luft. Men några krav och måsten? Nope! Glass och filmmys is the shit!

  Like

 5. Cissi says:

  Det är mys i soffan framför film eller med paddan som gäller i varje fall nu när Emma blur sjuk på riktigt – när hon var yngre blev hon inte lika påverkad av feber och sjukdom, då var det fullt ös oavsett 😉

  Klart tempot ska vara på barnets villkor när de är sjuka…

  Like

  1. alfva says:

   Nej, vissa barn är ju full rulle oavsett. Min äldsta är först nu hon blir påverkad medan den lilla varit däckad från start.

   Like

 6. Annah says:

  Nä, vi tar det lugnt och ligger i soffan, pillar naveln och äter glass. Man behöver inte alltid göra saker.

  Like

 7. I söndags låg Meja på soffan och kollade på film heeela dagen. Helt ok! Måndagen när vi bara var hemma för isolering, och onsdagen när vi bara var hemma för dålig sömn däremot, då var det värre 😉 DÅ måste man komma på aktivering!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.