Undantagstillstånd i Thailand

on

Oroligheter i Bangkok, de nyheterna har prytt förstasidorna sen flera år tillbaka. Det stormar till, man demonstrerar och så är det lugnt igen långa perioder åt gången. Men från och med i tisdags är det utlyst undantagstillstånd i hela landet, militären har tagit över ledning av nyhetsstationer och man vill nu vara säker på vad för nyheter som sänds ut. Censurera. Den tillfälliga regeringen som sattes på plats för några veckor sen är inte tillfrågade om militärens aktioner, men än så länge beskriver de läget som stabilt. I alla fall i media, frågan är vad som kommer hända de närmaste dagarna. Update: Idag tog militären över makten och störtade den sittande regeringen. Man har nu tagit kontroll över nyhetskanalerna och tillfångatagit oppositionsledaren – allt sägs ha gjorts för att lugna ner situationen. 

2013-07-09_mer_thailand (183 av 189) 2013-07-09_mer_thailand (187 av 189)

Att det kommer fortsätta vara lugnt är nog inget vi ska förutsätta. Än så länge rapporterar UD att det inte är någon som helst fara att resa in i landet, även i Bangkok verkar de flesta transportmedel vara igång (även om det finns en del militära avspärrningar kring vissa gator). Politiska lägen är alltid lite svåra, dels för att det inte bara drabbar oss som turister (ärligt talat – märker vi något av det som thailändarna själva lider av?) utan för att det potentiellt sätt finns en risk för att något större bryter ut. Som inte bara rör dem, utan oss som kanske fastnar i det. Thailand är ju ett av de länder i världen som har mest att förlora på att turister inte rekommenderas resa hit – även om turismen bara står för cirka 5% av det totala BNP för landet.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.