Extrakostnader inför din resa

on

Kefalonia_2010 (25 av 49)

Kefalonia – Grekland

Det är så lätt att se en prislapp och tänka att där – det är kostnaden för min resa. Den som visas på skärmen, eller som läses upp av en resesäljare. Jag skulle vilja att man alltid måste tänka på minst 15% av resans kostnad för ytterligare reserelaterade utgifter beroende på destination. Hur många gånger har man själv inte varit i situationen att man satt en budget för en resa och så plötsligt tog pengarna slut men fler utgifter väntade? Många, men jag har lärt mig min läxa och vet numera att kostnaden är inte alltid densamma som den jag ser.

Så vad är det då för tillkommande kostnader som lätt kan dra iväg?

 • Avbokning/ombokning – reser du med resebolag och har en kombinerad transport och logi? Grattis, då räcker det att du har ett utökat hemförsäkringsskydd (eller betalat med visa/mastercard som har bra inbyggda reseförsäkringar). Reser du med enbart flyg/tåg behöver du ha tecknat ett extra skydd för avbokning/ombokning separat vid köpet av resan.
 • Reseförsäkring – hur ser ditt reseskydd ut? Vissa hemförsäkringar har ett bra tillägg för resor upp till 45 dagar, vissa betalkort täcker upp de flesta utgifter om du har betalt mer än 75% av resans värde via kortet. En bra reseförsäkring är A och O om olyckan skulle vara framme på resan. PS – reser du inom Europa ska du absolut komplettera med ditt EU-kort för eventuella läkarbesök.
 • Kortbetalning – många flygresetjänster på nätet viftar med ett billigare pris om du betalar direkt via internetbanken än om betalningen görs via kort.
 • Transport till flygplats/tåg/färja/parkeringsavgift – kostnaderna kan lätt dra iväg om ni inte tänker er för, en vecka på Arlandas långtidsparkering kostar lätt uppemot 700:-
 • Vaccinationer – Vart ska ni åka? Vaccinationsguiden har koll åt dig vad du behöver, tänk på att många skydd oftast behöver tas i intervaller och varje dos går per person loss på ca 500:-
 • Pass – För resa till de flesta länder (utanför Schengen) krävs idag ett giltigt pass, för de flesta andra länder krävs numera ett pass som är giltigt mer än 6 månader från hemresedatum. Polisen (i Stockholm) kör idag enbart via tidsbokning, därmed gäller det att vara ute i god tid då passen tar 5 arbetsdagar att levereras också. Behöver du ett pass akut? För en knapp 1000-lapp utfärdas tillfälliga pass som är giltiga för den enskilda resan (säkerställ att landet du åker till accepterar dessa).
 • Visum – Hur länge ska ni vara borta? Som medborgare i Sverige har vi ganska generösa inreseregler i de flesta länder i världen, men ska semestern vara över 30 dagar krävs på många håll ett visum. Kontakta landets ambassad i god tid innan resan. Kostnaden för visum varierar från ambassad till ambassad och även utifrån tidslängd.
 • Bagage – de flesta flygbolag tillåter fortfarande 20 kilos bagage per person (10 kilo för barn under 2 år samt vagn) men lågprisbolagen kräver att denna tjänst köps till. Har du golfbag/snowboard eller annan otymplig utrustning kostar dessa oftast några hundralappar extra oavsett om bagage ingår eller inte i din biljett.
 • Tillval – reser du med charter/resebolag stämmer sällan totalsumman som visas innan du gått igenom bokningen då du vill lägga på tillval som transfer, mat ombord på flygplanet, vald sittplats osv.

Det var de mest uppenbara kostnaderna för resan, men jag skulle vilja ta upp några saker som kanske inte är en självklarhet att lägga pengarna på om resan inte skulle äga rum. 

 • Reseapotek – ska du ut och åka med barn tänker du ofta i termerna hellre för mycket än för lite. Visst finns det på de allra flesta ställen i världen apotek att hitta, men vi vill ändå veta vad vi ger barnen. Så vi bunkrar upp med vätskeersättning, nässprey, alvedon, ögondroppar, kräm mot röda rumpor, termometer, plåster och annat vi anser nödvändigt. Slutnotan kan enkelt rulla iväg.
 • Solskydd – det är dyrt med solkräm, under en veckas semester går det åt en del. Ska du vara borta längre självklart ännu mer, räkna med dubbla doser om du har barn. För de senare behöver du även inventera solhatt och eventuella solskyddskläder.
 • Resevagn – har du en redan så slipper du. Har du inte en är det knappast troligt att du väljer att släpa med dig din vanliga vagn på semestern.

OBS! Detta är inte skrivet i avskräckande syfte för att resa, utan enbart för att sammanfatta de vanligaste extrakostnaderna som hör till en resa.

Någon som har ett tillägg?

2 Comments Add yours

 1. Visst är det så att kostnader tillkommer! Det är svårt att ha koll på allt, men det är ju bra att vara uppmärksam på att det blir mer än bara det som står på skärmen när man bokar. Kostnader för pass och vaccinationer kan ju många gånger räcka för flera resor dock.

  Like

  1. Ämma says:

   Absolut, pass och vaccinationer är ju inte ständigt återkommande men bra att ha koll på sina grejer så att det inte blir den dyra varianten i slutändan (första lediga tid här i Nacka var tre veckor senare för pass).

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.