Derby: Om att få större rörelsespann

on

Ett av många viktiga krav för att klara minimum skills är att kunna åka en längre stund (nu pratar vi en raksträcka samt en kurva) på ett ben. Fast inte bara på det ena, utan det här är något som ska klaras av på båda benen. Precis som med allt annat finns det ett ben som är bättre och ett ben som är mer än aningen sämre. Faktiskt ganska uruselt. Så har i alla fall jag upplevt det, eftersom jag klarade av att åka på det ena benet redan första gången jag testade kändes det inte som någon svårighet, tills jag gav mig på det andra benet och kände mig svajigare än en flaggstång under Gudrun. Jag övade och övade, men det blev inte bättre.

Så hörde jag att man kunde byta ut sina bushings (även kallat cushions) som sitter mellan plattan och hjulen. Dessa styr hur mycket rörelsefrihet du har i sidled (främst) på skaten och är kopplade till hur hårt du dragit åt dina truckar. Sa jag inte att derby är en helt egen liga vad gäller utrustning och att hitta rätt? En av brudarna i freshiegruppen tog i alla fall med min beställning på nya Powerdyne cushions (jag tog de mjukaste som finns) och i förra veckan åkte de på.

2014-05-20 (1 av 6)

På bild min Riedell R3 på Powerdyne Thrust plates med utehul Atom Pulse (78A) och mina utbytta Powerdyne Universal Magic cushions/bushings 

Att jämföra de som sitter i orginal med dessa är vansinnigt, det gav mig sån frihet (men akta så du inte blir för instabil på foten) att kunna göra rörelser som annars varit omöjliga. Blir det skakigt, skruva åt mer på truckarna, känner du inte alls av friheten så lossar du. Som att åka på ett ben (fel ben) på en raksträcka och genom en kurva med bibehållen balans, för det testade jag nämligen igår. Inga problem. Check säger jag och hoppas att det går lika bra när själva testet ska göras.

Trodde ni att det räckte där? Nej, för det går såklart att kombinera dessa cushions också i olika färger. De jag har på är röda, vilket är de mjukaste som finns, men vill man ha mer stuns i sin åkning (kunna stanna häftigare och svänga runt kraftigare) bör man kombinera med hårdare varianter. Dessutom finns det koniska som gör känslan lite annorlunda.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.