Derby: S1 Lifesaver Helmet

on

Som ni säkert förstått är det inte helt riskfritt att spela roller derby, det förekommer en hel del smällar – både på kroppen men också genom fallskador där man helt enkelt slår i huvudet som ett resultat av att man ramlar. Den här skallen är den enda vi har, att få upprepade hjärnskakningar är absolut inget som rekommenderas då man kommit fram till att det faktiskt kan innebära skador på hjärnan. Det är betydligt lättare att laga en fot.

De allra flesta av oss köper en skatehjälm när de börjar åka då dessa är billigast, vilket var precis det jag gjorde också. Det man däremot kanske inte tänker på är att de hjälmarna kallas för “one-impact” – det vill säga – de håller för ett hårt fall (eller kast) och sedan har de helt enkelt förbrukat sina bästa kvaliteter och kommer ge huvudet betydligt mindre stöd vid nästa hårda smäll. Därför skall dessa bytas ut med jämna mellanrum (helst vid varje nedslag). Dessa är CE-märkta, vilket även är en standard som sitter i lekhjälmar för barn som vissa använder då de ska tåla tuffare tag. Observera dock att dessa är gjorda för barn upp till 35 kilo, en vuxen derbyspelare har ofta betydligt högre siffror på vågen.

Därmed har hockeyhjälmar kommit upp som ett alternativ, då dessa dels tål betydligt fler och hårdare stötar (samt går att justera till perfekt passform). Här är det också viktigt att veta att alla hockeyhjälmar är inte säkrare, det gäller nämligen att de har en CEEN, ATSM eller CPSC klassificering. Läs mer här.

Själv fastnade jag för en S1 Lifesaver hjälm, den har samma kvaliteter som en hockeyhjälm utan att kosta för mycket. Dessutom är den i samma klass, skall klara flertalet smällar och känns bra på huvudet utan att vara för tung (vilket är en viktig aspekt för mig med lite klen nacke). Om den håller vad den lovar? Det märker vi. Annars lovar jag att vara väldigt snabb att krypa till korset och köpa mig en riktig hockeyhjälm. 

2 Comments Add yours

 1. Roller Derby verkar skitkul! Synd att jag har problem med lederna 🙂

  Like

  1. Ämma says:

   Åh ja, så himla skoj (och läskigt)! Jag är jättejättejätterädd för att bli skadad pga min kropp är inte speciellt stark. Men jag kör någorlunda försiktigt och försöker bygga upp.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.