Hon är också en människa – tiggare i förorten

on

2014-07-20_1 (22 av 30)

Utanför vår ICA har sen några veckor tillbaka mer ofta än inte en ung kvinna suttit, hon ler och hälsar oftast glatt när man går förbi. Men skillnaden mellan mig och dig är att hon sitter där för att hon måste. Debatten kring tiggare har sen länge hamnat i föreställningen för många att allt handlar om organiserad brottslighet och att det är ligor som tar hem alla pengar. Jojo. Om ni tror att tiggeri inbringar såna pengar så får ni ju tro det, för då är nog verklighetsuppfattningen rätt skev. Stadsmissionen skriver klokt om just de bitarna.

Så den här tjejen då, som sällan får varken leenden eller hälsningar tillbaka. Hon som sitter där medan vi kommer ut med våra påsar fyllda av överflöd. Som många verkar sucka åt och tycka att hon förstör rikemansstämpeln i vår fisförnäma förort, hon har fångat mina barns hjärtan. Varenda gång vi har vägarna förbi frågar de om vi har pengar över till tjejen. För sedan Thailand har Lilla A engagerat sig för de som inga pengar har, hon vill att även de ska få sig en peng. En chans. Så även nu, därmed lämnas det ibland ett äpple, en liten peng eller något annat ätbart.

Jag säger inte att man behöver lämna pengar varenda gång, men sucka för tusan inte och titta åt ett annat håll när en person hälsar. Det är bara lågt. 

6 Comments Add yours

 1. Johanna says:

  exakt så! Klok liten tjej du har också!

  Like

 2. Emma says:

  Mycket klokt inlägg. Och fint att lära sina barn medmänsklighet tycker jag.

  Like

  1. Ämma says:

   Tack, jag hoppas att det fortsätter följa med henne upp i åldrarna. Men hon är en omtänksam liten unge, så det tror jag säkert.. 🙂

   Like

 3. Helen says:

  Tiggarna som sitter och inte gör något ont utan enbart säger hej och ändå upprör så många. Jag blir också lite upprörd men inte över att dom sitter där utan för mitt eget samvete som inte riktigt vet vad jag ska tro. Ligger det ligor bakom ? Fast även om det gör det så är det ju ändå dessa människor som sitter där och nej inte helt frivilligt för det gör nog ingen.
  Ha det gott
  Kram

  Like

  1. Ämma says:

   Fast de gör ju något ont. De förstör idyllen, den som gör att man inte kan blunda för det som finns precis framför. Jag är rätt glad att hon hittat hit, vi är alldeles för avskärmade från verkligheten annars.

   Like

 4. Håller med dig när det är så som du beskriver hos er. Däremot är de flesta (ändå relativt få dock) tiggarna som finns här nere inte riktigt i den “stilen” utan blir arga på folk som går förbi utan att lämna och försöker någon ge något ätbart i stället för pengar så blir det ett himla liv. Så synd för de som inte är så, då det stämplar “alla” för många människor.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.