Ge mitt barn beröm för den hon är, inte vad hon har på sig

on

Igår dök ett blogginlägg upp i mitt flöde på Facebook som gjorde mig riktigt ledsen, det handlade om förskolekvalitet. Vilket är toppen, för det är många därute som inte alls har en förskola som de är nöjda med, som tycker att varje dag att behöva lämna barnen där är en kamp och som aldrig har något positivt att säga. Vi behöver lyfta fram de här fantastiska människorna som faktiskt har engagemanget, som får våra barn att trivas, att utvecklas och som håller deras hand när något inte fungerar.

Men när listan över saker som uppskattas innehåller en punkt över att personalen uppmärksammar när barnet har nya kläder, nya skor eller fint uppsatt hår blir jag ärligt talat rätt matt. Jag jobbar jättehårt med att inte lära mina barn att det är hur de ser ut eller vad de har på sig som är viktigt, utan vilka de är som personer. Att höra att andra föräldrar tycker att pedagoger ska positivt förstärka att utseende och vikten av nya kläder får mig att faktiskt bli arg.

Att uppmuntra småbarn till konsumtion (för ja, det är det man gör) och att det är viktigt att se bra ut ser jag inte som en pedagogs jobb och jag är faktiskt otroligt tacksam att mina barn får hälsningar som “men hej – vad roligt att du kom nu!” eller om kläderna nämns så är det i stil med att “men toppen att du har en ny jacka så att du kan hålla dig varm” när barnet själv nämner att det har något nytt/fint. Eller för den delen att ingen uppmärksammar vad som är tjej/killkläder. Vilka färger de har på sig.

rp_2013-08-31_alv-40-av-53.jpgOch vet ni? Mina barn är inte ett dugg mindre vackra eller underbara bara för att de inte behöver få den förstärkningen varje dag. De får andra egoboostar, för vilka de är. För vad de gör. I min värld är det vad som är viktigt. 

2 Comments Add yours

  1. Det där är ju så dumt att jag finner inte ord. Jag vet till och med förskolor där de har som regel att aldrig kommentera barns utseende/kläder just pga att det är inte viktigt. Däremot lyft hur de är som personer, när de är en bra kompis, när de klarar saker de trodde var omöjliga. Och finns det något värre när barn runt 4-5 år säger att deras största intresse är shopping – det är på riktigt sorgligt!

    Like

  2. Håller verkligen med! Och det du nämner med färgerna har Meja börjat uppmärksamma på sista tiden, just från förskolan. Inte pedagogerna vad jag skulle gissa på, utan från de andra barnen… Så tråkigt! Hon älskar ju rosa för tillfället och kom häromdagen och sa att det var en tjejfärg. Tråkigt när man aldrig öht nämnt i de termerna hemma. Annars höll jag med om hennes inlägg för övrigt =)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.