Att resa utan att utnyttja djur

on

Året var 2002 när jag var i Bulgarien för första och enda gången, det nya semesterparadiset som annonserades i tidningar och resekataloger var långt ifrån vad vi hade förväntat oss och förutom hotellets bristfälliga standard var vi otroligt förvånade över underhållningen. Idag har landet tappat en hel del av sin turism från de skandinaviska länderna, bara Fritidsresor har kvar resmålen i sitt utbud sommaren 2014. Sitt prisläge till trots har det inte lockat gäster i den utsträckning man förväntat sig, sitt dåliga rykte har man fått tack vare stökigt nattliv och en tidigare hotellstandard som inte höll måttet (detta är nu överspelat).

nessebar nessebar2 sunnybeach sunnybeach2

Bilder lånade från Fritidsresor

Höjdpunkten på semestern var den vansinnigt fina strandpromenaden som sträckte längs de flera kilometrarna av strand som utgjorde ett av de största nöjespalats i området. Här kändes det som vilket Medelhavsland som helst, speciellt när man åkte till den kulturhistoriska grannstaden Nessebar som kändes gemytlig och äkta, allt som Sunny Beach absolut inte var. Den lokala lilla basaren var inte heller helt tokig, hade lite roliga fynd att göra men hade du sett ett stånd hade du sett allihop och ungefär där tog det roliga slut.

För i vattnet levde små djur som bets, hade du otur satt de sen kvar när du kom upp på stranden. Vi var fullkomligt fulla av bett, souvenirförsäljarna sålde nyckelringar med det lilla djuret på men den språkliga kommunikationen fick det inte till mer än någon typ av igel. Det var det trevligaste mötet med djur på vår resa, för elefanten som fick vandra promenaden fram och tillbaka, styrd av en ring i sin snabel kan inte ha mått bra. Jag tror heller inte apan med kedjor runt halsen mådde så pass bra hen kunde gjort, för den delen heller inte de enorma ormarna som lades på turisters axlar kvällar in och kvällar ut. Det var första gången det blev så uppenbart för mig. Hur fel det var.

Ni som läste det där kanske just hajade till och tänkte att – men vadå – det där finns ju på de flesta turistorter? Ja, det är lite det som är problemet. Anledningen till att det finns är för att det säljer. För att vi turister går på dessa säljknep alldeles för ofta. Vi vill ha ett minne för livet, vi vill rida på den där elefanten, vi vill ha kortet på när vi klappar den där tigerungen, visa att vi inte alls var rädda för boaormen. Men på vems bekostnad?

World Animal Protection kan hjälpa till att hitta djurvänlig turism, men själv kan du göra mycket. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.