Derby: Hur mycket kostar skates?

on

2014-05-10 (13 av 13)

Jag är ingen expert på skates (än), för jag har egentligen inte hunnit testa mycket mer än mina Riedell R3or (även kallade Caymans) vilket är en sko av fuskläder med ganska mycket vaddering och en av de mest vanliga nybörjarskatesen som finns. Dessa kostar runt 180-200 EUR beroende på utförande och håller inte vidare värst länge. Varför? Dels för att skon töjer sig något fantastiskt, från att inte kunnat få ner foten i skon när jag köpte den så är de nu så pass stora att jag glider omkring inuti. Med andra ord – bekvämt åkande i något halvår eller så beroende på hur viktigt det är för dig som person att skon sitter bra på foten. Köper man dessa i ett rookiepaket får man dock oftast den kompletta uppsättningen, vilket underlättar i början när man förstår absolut ingenting om vad som behövs.

En skate består ju inte bara av en sko utan undertill har du även en plate – vilket är själva axeln som hjulen är fästa på. I normalfallet när du köper en nybörjarskate (SureGrip rekommenderas för bredare fötter, Riedell för smalare i ingångsmodellerna) sitter det en nylonplatta undertill. Det är absolut inget fel på dessa, men de svarar inte lika bra på din kropps signaler och rörelser som en stummare variant av aluminium eller magnesium och håller heller inte lika bra för påfrestningar (ju tyngre du är, desto mer kraft lägger du på plattan – oavsett åkstil, golv spelar också jättestor roll för detta).

Med andra ord, när man så väl köper nya skates vill man egentligen inte nöja sig med ett mellanting – eftersom kostnaden återigen kommer vara hög när man väljer att uppgradera. Det jag fått höra är att man ska fokusera på att välja en plate som man inte snålar på, för den håller betydligt längre än skon (ni skulle sett Bonts vi fick se hos Quad som var helt manglade efter bara 9 månader). 

Så – vad går det loss på då? Det varierar såklart något fruktansvärt, men räkna med att behöva lägga runt 200 EUR för en bra plate i mellansegmentet. Vill du ha top of the line för att få ut ännu mer av din åkning (du behöver vara rätt bra för det) så finns det alternativ ända upp till cirka 500 EUR men då börjar det bli löjligt. Själva booten kostar en del, det är inte snack om några sneakers som är påklistrade utan det är gediget konstverk bakom varenda modell, vanligtvis ligger de från runt 200-450 EUR beroende på egenskaper. Vissa av dessa (Bonts, Vertigos) går att anpassa efter din fot med hjälp av värme, vilket löser problem för en del med problemfötter (jupp, exakt så ja) men har troligtvis en kortare livslängd. Glöm inte bort att börjar du från scratch behöver du troligen även ha ett tåstopp, nya hjul, ett ordentligt tool, kullager.

Och skydd. Man kan aldrig ha för många skydd. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.