Den här om Mr Grey – eller bristen på de 50 nyanserna

on

Jag skrev ju att jag var på bio för ett tag sen, det var jag. Själva biobesöket var fantastiskt trevligt för jag hade grymt sällskap av Emma, en gammal bekants före detta arbetskollega (tror jag) som började läsa bloggen för länge sen och som jag sedan träffat ett antal gånger. Ni vet, såna där konstiga sammanhang som liksom blir de bästa på något sätt? Sjukt skön dalkulla i alla fall! 

Men om vi nu ska prata filmen? Njae. Vi kan ju börja att hantera själva frågan – hur stod den sig gentemot böckerna? Hela diskussionen kring att böckerna egentligen inte tillför mycket annat än underhållningsvärde har vi redan varit igenom, att det är fanfictionbaserat vet vi. Så utifrån det kan jag väl påstå att castingen av Anastasia Steele är nästintill klockren, mest utifrån att jag jämför henne med skådespelerskan från Twilight. I boken uppfattade jag henne som en riktig velpelle som inte hade en aning om vad hon ville, på duken var hon istället rätt kraftfull och självsäker (om än oerfaren och ung). Hade filmen enbart burits av henne hade den faktiskt kunnat varit rätt okej.

Första halvtimmen av filmen var ändå lite smårolig, vi satt och fnissade rätt friskt. Lite oskyldigt, men med löfte om något annat bakom. Sen blev det bara platt fall. För så här är det – Jamie Dornan är i sammanhanget inget annat än en liten kille som får glänta bakom de stora grabbarnas dörr och nej, några femtio nyanser såg jag inte. I var och varannan scen där Mr Grey ska vara mystisk och mörk ses lille herr Dornan med ett litet leende på läpparna. För mig finns ingen som helst dragning till den mannen, kanske gjorde jag inte det lättare för mig själv genom att se The Fall innan men nej. Han funkar bara inte.

Men även om jag bortser från honom så är det så mycket från boken som jag faktiskt saknade, detaljer som faktiskt gjorde att jag ändå läste boken för att den på något sätt var intressant. Att ta bort de delarna ur filmen gör ju ännu mer att den inte når sin standard. Och då pratar jag bara ur en underhållningssynpunkt, kritiken för hur felaktigt och vinklat BDSM framställs låter jag de som kan framföra för det gör de bäst.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.