Resor: Konsten att hitta bra mat i Barcelona

on

Min första resa till Barcelona hade jag så himla höga förhoppningar om bra mat. Vi bodde ju ändå precis vid La Rambla och där borde det väl ändå finnas rätt bra mat? Ack så många nitar vi gick på, först på den fjärde dagen lyckades vi pricka in en fullträff i Born med besök på Lonja de Tapas.

För Barcelona, liksom vilken annan turistattraktion som helst har mängder av sämre alternativ. De färdiga dagsmenyerna är upplevelser många gånger liknande skolmatsalsbespisning på finare tallrikar, den hyllade paellan smakar sällan mer än ris och grönsaker och servicen har feeling av att du bara är i vägen. Av min erfarenhet är det här ställen man ska hålla sig borta från, men så finns ändå de där guldkornen som ligger i precis samma kvarter men som ändå står ut på helt andra sätt än prislappen. De som gör att man suktar efter mer och mer.

17092015-IMG_9404 18092015-IMG_9424 21092015-IMG_9505 21092015-IMG_9508 21092015-IMG_9509 21092015-IMG_9517Så vart ska man då hitta bra mat?

Jag brukar sällan ge mig så långt bort när jag väl är hungrig, något finns alltid i närheten. Däremot tittar jag 1) på menyn – är den för innehållsrik är den troligen inte genomtänkt 2) hur ser tallrikarna ut hos de som sitter på restaurangen (halvätna tallrikar, folk som petar i maten är varningstecken) 3) hur välbesökt är restaurangen (antalet gäster – helst lokalbefolkning är viktigare än någon vit duk i världen).

I år var felstegen betydligt färre, dels för att vi höll oss mer från turistströmmen (men ändå bara några kvarter bort) men också för att vi hade lite förhandsinformation att gå på (och flera olika viljor vad gäller val av restaurang). Här kommer några tips på restauranger med olika teman, med det sagt inte att det är de bästa i sitt slag – men de är prisvärda, serverar fräsch och bra mat samt ligger tillgängligt.

Mosquito, vietnamesiska tapas i Barri Gotic. Här är tempot högt, du beställer via meny (tänk Mamas&Tapas för de vana vid Stockholm) men med sämre information om vad maten innehåller. Kösystemet på tavlan fungerar bra, för mindre sällskap går det fort att få bord. Servicen är kanske inte topp alla gånger, men maten är bra och ännu bättre om man vet vad man beställer. Prisvärt och tillgängligt.

Vegetalia, vegetarisk mat som du kanske inte är van att se den. Ligger precis bredvid litet trevligt torg, bortanför de värsta kvarteren och lugnet hägrar. Maten är förvånansvärt bra, morotskakan (vegansk) mättar fint efter de inledande två rätterna. Prisvärt och fantastiskt trevlig personal. Menyn är dessutom gedigen, men inte för krånglig.

Maka Maka, burgare med en twist. Restaurangen är redan recenserad här på bloggen, ligger i anslutning till Barceloneta och passar även perfekt bara för en drink efter stranden. Vill man ha veganska/vegetariska burgare enbart kan man däremot bege sig till CatBar.

Taller de Tapas, klassiska spanska tapas i mellanklassen från en av de stora kedjorna. Finns på flera ställen runt om i staden. Fräscha råvaror, bra urval av tapas och rimligt prissatt. Vill du däremot ha en riktigt grym upplevelse fick vi tips om Intrepid de Gracia som vi aldrig hann testa. Gillar du mer småplock eller pinchos (pintxos) är det ingen dum idé att ge sig iväg till Carrer Blai (tunnelbanestation Parallell) där mängder och åter av mängder av mini-tapas dukas upp för 1EUR styck varje kväll.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.