Resor: Hagelslag, Poffertjes, Stroopwafels och oliebollen – Holländska specialiteter!

on

Matkulturen i Nederländerna är inte något som det pratas överdrivet mycket om, för de äter egentligen ungefär som oss i Sverige om jag förstått det hela rätt. Grytor. Kött. Potatis. Kanske inte någon varm lunch, men väl tre mål mat om dagen på ungefär samma tider som vi är vana vid. Däremot deras efterrätter är fantastiska och lämnar inte mycket att önska, ja, förutom för den som försöker räkna kalorier för då är det kört bara vid inandningen i stort sett. Det går ju inte, kalorier kan någon annan ägna sig åt. Nu har jag ju inte mage för att njuta av såna här delikatesser hursomhelst, men jag smakade en tugga här och där.

10122015-IMG_9678 11122015-IMG_9686
Vår tripp till Amsterdam kom att handla väldigt, väldigt mycket om mat. Mitt resesällskap verkade mer än lovligt intresserade av alla dessa magiska ting och gav sig på det mesta. Oliebollen med nutella inuti, doppade i choklad verkade värst. Bäst? Jag har ju alltid varit en sucker för stroopwafels men jag undrar jag om inte både poffertjes och hagelslag tar över ledningen efter det här. Saker som också kryllar av men som inte imponerade lika mycket? Churros, Belgiska våfflor och diverse munkar och wienerbrödsliknande kreationer. Samt bagels. Min första faktiskt. 11122015-IMG_968811122015-IMG_9720Nej, namnen är inte rimliga – så här kommer ett litet lexicon på några favoriter att lägga på minnet:

Hagelslag – holländskt strössel som främst används som pålägg på smörgåsar tillsammans med smör. Olikt vårt svenska strössel består detta till stor del av choklad (finns även i andra smaker men då är det mer socker).
Oliebollen – motsvarigheten till munkar, fast ofta är de fyllda med exempelvis russin (eller som ovan, nutella) och pudrade med florsocker.
Stroopwafels – dubbla “våfflor” med smör/karamell/sirapsfyllning som värms ihop. Godast enligt mig är de med riktigt smör och inte sirap.
Poffertjes – ser ut som små amerikanska pannkakor och äts dränkta i socker och smör. Fantastiska små saker de där. 11122015-IMG_9721

Vi åt faktiskt orimligt bra riktig mat också, vilken inte alls hade någon koppling till varken Holland eller Amsterdam mer än placering av restaurangerna. Den maten var fantastisk och jag kommer nog hålla mig ett tag från att gå till lokala stammishaket här hemma eftersom deras paneng kan hoppa upp och sätta sig någonstans i jämförelse. 

4 Comments Add yours

 1. Intressant! Jag har haft en del holländska kollegor och största skillnaden är ju att de väldigt ogärna äter varm lagad lunch mitt på dan (hellre en macka ganska sent). När jag var i Amsterdam upptäckte jag att de har många indonesiska restauranger med god mat. Sötsaker är jag inte så förtjust i.

  Like

  1. Ämma says:

   Ja, de har fantastisk indonesisk mat. Eller ja, asiatisk mat överhuvudtaget! 🙂 Vi hann testa ett antal såna restauranger, så det kommer mer smakprov därifrån senare…

   Like

 2. Churros är ju typ bara goda i Spanien! På fastlandet då!

  Like

  1. Ämma says:

   Haha, ja – Barcelonas var fantastiska men både på Mallorca och dessa var rätt usla faktiskt.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.