Resor: Om ett fantastiskt Asiatiskt kök – i Amsterdam

on

Saker jag alltid brukar misslyckas med på resor? Mat. Det är nästan inte värt för mig att beställa något, för det blir så ofta väldigt, väldigt fel. På senaste tiden däremot har det blivit rätt otroligt ofta, nästan så jag börjar tro att mitt negativa streak med mat på lokal är över. Kanske. Lite. Vågar inte hoppas. I Amsterdam blev det i alla fall full pott, även om jag inte tog bilder på det. För jo, man skulle kunna säga att maten var så god så den bara försvann innan ett enda foto tagits. Nedan bilder får helt enkelt visa det som inte var bäst, men också riktigt bra – quiche, sojalatte på Coffee&Beans samt ett akut matintag med den enda vegetariska lunchen på listan på ett hak som inte var bra nog att nämnas, men som tog tillräckligt betalt för att det inte skulle hålla måttet.

Några som däremot både höll måttet och var prisvärda utöver det rågade tänkte jag tipsa om nedan. Gemensamt är att ingen av restaurangernas notor landade på eller ens i närheten av att vara över 20 EUR per person, inklusive dryck. 10122015-IMG_9622 10122015-IMG_9677 11122015-IMG_9739
Bird Thai Restaurant hamnade vi på den allra första kvällen i stan, mycket för att vi skulle träffa upp några andra och det låg på den huvudgata vi alla kunde navigera till. I vanliga fall borde detta betytt att maten skulle vara katastrofal, men i det här fallet var det en lyckträff som hette duga. Jag fick äta min Kai Sawan (se översta bilden) med färsk mango och ananas som jag så sällan snubblar över och höll nära på inte att kunna sluta. Så välsmakande för en rimlig peng, skulle gärna gått tillbaka och testat mer av deras meny. Deras pad thai höll också bra klass och den helstekta fisken var fantastisk.

Bunga Mawar ligger också i Zeedijk området, bara en liten bit (snarast tvärs över gatan) från Bird Thai och återigen hamnade vi här eftersom vi skulle träffa upp vänner. Vi satsade återigen på asiatiskt men valde att göra ett avbräck och köra lite indonesiskt efter sug från mig. Menyn är inte imponerande, tvärtom innehåller de inte mer än ett tiotal rätter – men de gör dem så pass bra. Köket är lite som att åka till Indonesien och äta sin middag hemma hos detta paret som driver restaurangen. Inte flådigt på något sätt, utan välsmakande och genuint.

Thai Tiger, sist men inte minst ligger en liten bit utanför centrum – på en sån plats där man i Sverige troligtvis snarare hade snubblat över den mest lokala puben där maten är grisig, fettig och passar till en öl. Istället hamnar vi på resans mest positiva överraskning med oerhört vällagad och välsmakande mat. Här finns även en vacker terrass på sommaren, men just nu var det kyligt och vi bosatte oss inomhus.

Bubblar in gör Wagamama, för egentligen är jag inget fan av de stora kedjorna – men bra mat hade de. För den som vill testa riktigt bra indonesisk mat ska man tydligen bege sig till Blauw, ett tips jag helt missade just denna gång. Kanske i framtiden! 

One Comment Add yours

  1. Vi brukar också ofta välja fel restauranger på resor… Men kan hålla med om att det finns bra asiatisk mat i Amsterdam. Bland annat finns det många indonesiska restauranger, vilket det ju faktiskt inte gör i Stockholm.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.