Resor: Om att resa på budget

on

Jag älskar att få räkna ner inför resor, jag älskar att hinna förarbeta och få en bild av vad som väntar mig. Sällan motsvarar bilden förväntningarna (ofta på ett bra sätt), men jag har en möjlighet att känna mig bekväm. För det här med att resa och släppa kontrollen ligger egentligen inte alls för mina fötter. Jag vill veta vart jag ska vara, vad som händer, hur det ser ut, hur man pratar språket och så vidare. Med andra ord borde jag bara resa till länder där man pratar svenska, norska, danska, engelska, spanska eller aningen franska.

Men i nedräknandet innebär ju även denna planering, som i detta fall handlar mycket om ekonomi. För tro det eller ej så är ju min och As kommande tripp till Thailand en riktig budgetresa (i sitt sammanhang). Kostnader kommer vi såklart ha, men vi kommer inte bo flådigt (men väldigt, väldigt bra) och lär inte äta mat på restauranger som tillhör hotellen utan letar upp de lite billigare haken. De vi gillar mest ni vet, i anslutning till en vagn eller under ett plåttak med de plastigaste och mest slitna stolarna som finns. Där brukar den bästa maten ofta finnas, det har vi så många gånger blivit varse på diverse restauranger runt om i Asien.

Själva resan är ju redan klar, vi är lite frågande till vart vi ska spendera en av veckorna och därmed är hotellfronten lite oklar men målet är under 300:- natten inklusive frukost. Förhoppningsvis ännu billigare. Det vore inget problem överhuvudtaget om vi tog oss till Koh Lanta exempelvis, men det var ju det där OM.

Flygbiljetterna knep jag i höstas när Qatar hade en fantastisk kampanj (till och med bättre än den de skyltade med överallt). Bytestiderna i Doha är riktigt, riktigt bra – vilket gör att jag knappt har längre flygtid än om jag skulle köra direkt med Thai Airways till Bangkok och vara tvungen att byta där.

Vad gäller en daglig budget så tänker jag runt 2000 THB per dag i budget (utöver transportkostnader till hotellen). I det är 200 THB per måltid och person inräknat, samt ytterligare ca 1200 THB för posten “övrigt” som i vårt fall troligen kommer handla mycket om glass*. Självklart kommer jag ha en buffert över dessa kostnader, men målet är att inte fara iväg i totalkostnader.

Vart vi ska? Ja, det var ju den lilla detaljen. Jag lutar fortfarande åt Koh Lanta/Khao Lak. Kanske. Eller? Vi lär märka vart vi hamnar. naiyang*Oroa er inte, barnet har dessutom med sig sin helt egna spenderarbudget som hon får styra och ställa över bäst hon vill. Den lär innehålla X antal glassar. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.