Hejdå böckerna – hej Nextory!

on

Missförstå mig rätt – jag älskar böcker. Verkligen älskar. Inte så mycket ljudböcker, jag har ett kritiskt öra för vem som passar att berätta en bok och de personerna är otroligt få. Än så länge klarar jag bara av poddar som exempelvis Serial där berättarrösten har något extra och ja, det saknar de flesta ljudboksuppläsare. Men böckerna då, de som jag glömmer, råkar lägga bort och sen tappar bort. Det händer fantastiskt och oroväckande ofta mig – så pass att jag har ett tiotal påbörjade men där jag inte kommer ihåg vart jag är, vart jag lagt boken eller om jag ens började läsa.

Så för ett tag sen i något sammanhang fick jag ett tips på instagram från Sofia aka Uppochhoppa om att försöka ta ner Nextory och läsa ebok istället. Snabb att döma som jag är så antog jag att de bara sysslade med ljudböcker, men efter lite eftertanke har jag äntligen tagit ner appen och eftersom jag inte fått “störa” min hjärna den senaste veckan har jag faktiskt lyssnat mig igenom två ljudböcker. Innan dess hann jag läsa ytterligare en. Det här innebär att jag alltid kommer ha mina böcker tillgängliga på mina pendlingar, på semestern och överallt. Så himla smidigt och även om det kostar en peng så gör ju faktiskt böcker det också.

Troligen kommer jag fortsätta använda tjänsten även när den gratismånaden som jag använder just nu löper ut, för det är ändå så himla smidigt att kunna läsa sig igenom det man faktiskt vill som nu med Nextory. Navigeringsfunktionerna i appen däremot tycker jag är lite sisådär, liksom att man inte kan lägga över boken i någon typ av “Läst”-.lista eftersom Min Bokhylla ganska fort blir full.

Samtidigt kan man ha tre böcker aktiva, både ljudböcker och eböcker, jag har nu lyssnat mig igenom både Färjan (Tallink och Viking får mig nog inte som kund på ett tag….) och Room. Dessutom läste jag ut ytterligare en av delarna i Sylvia Days snusktrilogi, lika lättläst och ärligt talat ganska trist som de andra två – men har svårt att avsluta dessa trilogier utan att läsa klart. En extra fördel med att läsa på telefonen är att jag inte lika lätt tappar fokus som i en bok där texten oftast är aningen mindre och dessutom i ett större sammanhang. Bra för mig med koncentrationssvårigheter i bullriga miljöer helt klart. Toppen!

Ja, ännu bättre blir det ju såklart om appen uppdateras med bättre möjligheter att styra sin bokhylla, lättare att se böcker i serier och rätt ordning och så vidare men det lär väl komma med tiden det också får jag hoppas. 

One Comment Add yours

  1. Jag är som du, föredrar eg en riktig bok, men har testat det här med e-bok när jag varit ute och rest och då är det ju väldigt smidigt. Nu har jag en mini iPad också så det funkar toppensmidigt med den skärmen som är lite större än en iPhone.
    Håller med dig om rösterna på inläsarna när det gäller ljudböcker, det kan förstöra en bok.
    Just nu lyssnar jag på en ljudbok som är så läskigt att jag inte riktigt vill börja läsa den som bok… Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem. Har tre timmar i bilen i em så jag får väl sätta i hörlurarna och lyssna på medan barnen förmodligen kollar på någon film.

    Önskar er en fantastisk resa!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.