Sturebadet – den Turkiska badritualen

on

Efter en något stressig eftermiddag med läsning av nya klassindelningen inför åk 1 (gissa om A är nöjd eller nöjd?!), utvecklingssamtal på skolan, hämtning av alla fyra barnen och hemkomst så möttes jag och E i dörren innan jag sprang iväg till bussen och drog in till stan för en kväll på Sturebadet – närmare bestämt i Turkiska badet.

Sturebadet ligger några våningar upp i Sturegallerian, enklast är att ta sig in från Stureplan via sidoentrén vid Sturehof, därefter ligger receptionen mitt i gallerian. Jag har aldrig varit här förut, jag har nog faktiskt aldrig ens satt min fot inuti Sturegallerian eftersom det är helt annan del av stan än där jag tenderar att vara när jag i city. Första intrycket är pampigt, jag blir så himla nyfiken på hur den här byggnaden var och kändes innan gallerian växte in eller ut. Mycket av den gamla stilen från slutet av 1800-talet är bevarat, vilket är riktigt coolt – det blir alltid mycket mäktigare när det inte bara är avskalat och modernt.

Vi blev mötta av Ida som arbetar i Turkiska badet som lotsade oss upp de fyra våningarna till denna privata lilla sfär. Turkiska badet är nämligen inte öppen för alla besökare till Sturebadet, utan här kan man hyra hela våningen för valfritt tillfälle – exempelvis via Venuu.

Vår värdinna ägnade inledningsvis några minuter åt att förklara ritualen, få oss att slappna av med lite mindfullness medan vi mumsade på några apelsinskivor innan vi fick byta om och hoppa i badkläder. Första stopp i ritualen är en bodyscub, gissa om jag behövde den? Jag ska inte säga något alltför målande, men man skulle helt klart kunna likna mina ben vid en krokodil. Så jag skrubbade rejält och tror faktiskt jag fick bukt med det mesta! Därefter schamponerade vi in håret, vilket jag hade kunnat ägna mig åt i en halv evighet eftersom det luktade helt magiskt gott. Med balsam kvar i håret fick jag en gullig (men iskall!) liten mössa på huvudet och vi hoppade in i bastun. Sammanlagt tre varv i bastun, där vi gjorde avbrott för att köra en längd i bassängen tempererad på 10-12 grader. Inför sista basturundan blev vi målade med en speciell lera från en grotta utanför Budapest som skulle vara nästintill magisk för hyn.
IMG_3302Towe och Lisa djupandas in den eteriska oljan som skulle lugna sinnet – själv kämpade jag för att hålla mig vaken, är tydligen så pass bra på att slappna av! 
IMG_3303I det här kalla vattnet simmade jag alltså. TVÅ gånger. Badkrukan i mig är så pass fundersam. 
IMG_3284Ansiktsmask målad och klar, huden kändes faktiskt ovanligt fräsch efteråtIMG_3301 (1)Helena ser till att all färg från masken försvunnitIMG_3300 Efteråt väntade de här godsakerna på oss!

Min favorit? Ångbastun! Både den vanliga och denna ångbastu var injicerade med eukalyptus, vilket visade sig höja känslan lite. Jag som älskar att vara varm hade helt klart velat sitta ännu längre i alla tre versionerna av bastu, men den skållheta duschen utanför var heller inte helt fel.
Efter att ritualen var avklarad visades vi in och fick se sortimentet från Kerstin Florian som man får använda till sin hy, liksom hårprodukterna av Björn Axén. Jag undrar banne mig om jag inte ska ta och önska mig det där schampot någon gång, för satan så gott det luktade. Bäst av allt var kanske proseccon som låg på kylning åt oss efteråt – bara sådär på en onsdagskväll.

Inlägget är i samarbete med Venuu

4 Comments Add yours

 1. Kul att ses och en härlig kväll! Snygga var vi också 😉 Trodde att vi kanske skulle ses idag också på Scandic, men det blir nån annan gång! 🙂

  Like

  1. Ämma says:

   Tack detsamma! Ja, det var tanken – men det där som kallas livet kom lite emellan tyvärr! Hoppas på snart!

   Like

 2. towe says:

  Ah jag ser härlig avslappnad ut 🙂

  Like

  1. Ämma says:

   Det tycker jag helt klart! Om inte annat får du djupandas! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.