Stockholms skärgård imponerar

Först och främst får jag faktiskt skämmas, för jag visste inte ens att det hemifrån mig tar en timme att åka ut till Sandhamn. En timme. Det som lika gärna skulle kunna vara ett främmande land, för det ligger ju så långt bort det här med skärgård och allt. Nej just ja, det gjorde visst inte det. Ännu mer skäms jag kanske över det faktum att jag sedan 2009 har bott i den här delen av Stockholm, det som kallas för skärgårdens inlopp och först nu klev ut på en ö (nåja, vi har faktiskt åkt bilfärjan över till Vaxholm en eller två gånger). Jag får nog banne mig se till att skärpa mig och i alla fall utforska lite mer nära under kommande tid för Stockholms skärgård imponerar verkligen! 

Vi hade turen att få åka med våra grannar vars familj har ett hus på Sandhamn, bara några korta steg från hamnen faktiskt och ännu mer tur att solen sken precis hela helgen, så vi kunde vara ute mycket och insupa atmosfären som är denna ö. Sen hade det såklart kunna fått blåsa lite mindre, för frusit har vi gjort nästintill hela tiden. För den som är uppväxt med Saltkråkan och all annan svensk nostalgi som handlar om gamla trähus, om flakmopeder, om båthamnar och om gammal charm har helt klart kommit till rätt ställe, för jisses så fint det är. Självklart kommer jag berätta lite mer om ön och vad som finns att göra lite senare, men först får ni nöja er med lite bilder från vår ankomst till ön.

03062016-IMG_0802 03062016-IMG_0805 03062016-IMG_0809 03062016-IMG_0812 03062016-IMG_0813 03062016-IMG_0815I alla fall, den här ön som kallas för Sandhamn men som egentligen heter Sandön ligger alltså bara 30 minuter från Stavsnäs om man reser med Sandhamnspilen (båten på bilden gör några fler stopp och tar ca 40 minuter) . Stavsnäs vinterhamn i sin tur ligger ca 45-50 minuter från city beroende på trafik och runt 30 minuter hemifrån oss. Kommer du till Stockholm med bil och vill göra en dagsutflykt är det alltså betydligt smidigare att ta båten härifrån (där det finns parkeringar nära tillgängligt även om de också kostar som i stan) än att försöka sig på att ta sig in till Nybrokajen och därifrån ta båten i 2 timmar och 15 minuter. Självklart är också biljettpriset aningen lägre och troligen är antalet passagerare heller inte lika många eftersom främsta delen turister avgår från Stockholms innerstad. Dessutom har ni fördelen att kunna stanna till på väg ut i Nacka, vid Artipelag eller kanske lite längre ut i Gustavsberg och strosa i de gamla porslinskvarteren (eller varför inte hänga nere vid den hamnen förresten?).

Vilken skärgårdsö är din favorit? 

9 Comments Add yours

 1. Lisa & livet från den ljusa sidan says:

  Ja det är så himla fint där!
  Går bra bussar också som tajmar med båtarna. Tar förstås lite längre tid än att åka bil men inte så farligt och smidigt och billigt.

  Like

  1. Men hann ju inte klart.

   Annan favorit är Grinda. Och vill man ha ännu närmare så är Fjäderholmarna mysigt – närmare går det inte att komma, men samtidigt är det förstås inte lika mycket skärgårdskänsla som längre ut.

   Like

   1. Ämma says:

    Grinda måste jag verkligne prova! Fjäderholmarna tänker jag nog ta lite off season, känns osm det lätt blir för mycket folk där över sommaren just eftersom det ligger så nära till hands! 🙂

    Like

   2. Ja fast det är inte så farligt. (Fjäderholmarna) Vi brukar ha en årlig middag där en kväll i början på juli. Det kanske är snäppet innan turistmassorna men är klart värt! Det är ljuvligt att sitta i solnedgången på Rökeriet, som har kvällsol ända tills den går ner. Men absolut – lika själv som på andra ställen längre ut blir man ju inte!

    Vi hade båt en säsong och utforskade skärgården – men mycket har hänt sedan dess så jag vågar knappt tipsa. 🙂

    Like

   3. Ämma says:

    Jag tänker väl främst dagsutflykter, då brukar det krylla av folk – kanske är lite lugnare på kvällarna? Men oavsett – låter härligt! Måste verkligen se till att hinna bränna av några liknande utflykter i sommar – nu när jag insett hur bra det kan vara!

    Like

 2. Fint det ser ut! Jag har nog inget favorit, men har varit en del på Blidö eftersom Peter har släkt där.

  Like

  1. Ämma says:

   Blidö har jag heller aldrig varit på, men många fina öar har vi helt klart!

   Like

 3. Dryden says:

  Aldrig varit men det ser ju riktigt fint ut! Det är ju DEN delen av Stockholm som jag vill uppleva, inte byggarbetsplatserna mitt i city. 🙂

  Like

  1. Ämma says:

   Nej, jag är ju faktiskt inte heller något fan av kaoset i city (för mycket folk). Men Stockholm har många vackra platser. Hell, hela Sverige har löjligt många vackra platser. Kom hit vetja! 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.