Liebster Award – 11 frågor om resor och länkkärlek till resevärlden!

on

Jag fick den här utmärkelsen av Lisa, som passade på att radda upp de flesta av mina favoritbloggar i sitt inlägg – de kan du läsa om HÄR. Den här bloggen har lidit länge, men jag börjar få en känsla för vart den ska och hur vi ska ta oss dit!

1. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

Jag passar nog egentligen inte in under någon av dessa, för den tidigare charterresenär jag var har nog sett sina bästa dagar och det är få gånger jag väljer de alternativen numera. Backpacker är jag helt klart inte, även om jag gillar att byta boenden, vara rörlig. Bilsemester skulle nog aldrig falla mig in, i alla fall inte den typen som hör till camping – för herregud vad jag är nojig för saker. Jojo, väldigt – väldigt nojig.

2. Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

Det där tycker jag är så svårt, för mig är det enklare att känna av vad jag anser är överskattat. Prisvärt är ju helt klart Polen och rivieran där (Gdansk, Sopot, Gdynia) med både bra mat och fina stränder – dessutom har de svårslagna flygpriser från Nyköping med Wizz Air. Sen måste jag väl ändå påstå Mallorca, det vill säga den sidan av ön som inte är belamrad med turister – vilket lyckligtvis är en enorm yta!

3. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

Barcelona – den perfekta kombinationen av sol och bad finns här, det finns alltid något att göra, något att äta, något att lukta på och en salig röra av människor runt omkring. Inget är ordentligt tillrättalagt (speciellt inte om en på något sätt skulle vara funktionshindrad) men allt är tillgängligt.

Berlin – det finns smärtsamma minnen för många i den här staden och ändå har den något så vackert över sig. För mig är den inte vacker i den klassiska bemärkelsen, tvärtom finns det många skönhetsfel – men charm har den så det heter och blir över. Fantastiskt bra mat till grymma priser också!

Bangkok – njae, Bangkok är kanske inte bäst, för på min lista kämpar den jämsides med Hong Kong, Kuala Lumpur och Cebu. Längsta strået drar den ändå för den utbredda kollektivtrafiken som gör att det är enkelt att röra sig och de makalösa vyerna från exempelvis Chatrium.

22092015-IMG_9527

Barcelona och utsikten från Parc Güell

4. Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?

Eftersom min godaste mat jag någonsin ätit var balinesisk får jag säga indonesien, sen är jag ett ständigt fan av thailändsk mat. Utöver det? Hmm, jag är nog mer allätare där men eftersom jag älskar musslor får jag dra till med franskt.

5. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Hmm, ja – nu har jag fått nog av Phuket – det resmålet är kanske för andra men inte för mig. På samma sätt kommer jag aldrig att resa tillbaka till exempelvis Sunny Beach i Bulgarien. Det var en två veckors semester kantrad av diverse jobbiga händelser, även om det var en relativt billig semester kom jag hem med inte alltför roliga bieffekter (även om jag var den enda som inte var magsjuk). Grannorten Nessebar däremot minns jag som charmig, jag tror Bulgarien har potential men inte i den förpackningen den såldes in då. Och så är det ambivalensen till Frankrike alltså, kan inte påstå att jag överhuvudtaget vill tillbaka dit.
01052016-IMG_0622Bangtao Beach – Phuket – en av de bättre jag sett, men inte bra nog för att hålla Phuket ovanför min ribba

6. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Svenska, engelska, norska och danska har jag inga problem med att förstå eller göra mig förstådd på, sen har jag en del franska och spanska i bagaget från skolan. Fördelen med att resa tycker jag många gånger är att när man pratar riktig engelska förstår ingen, men när man låter sig själv vara lite “dålig” blir dialogen direkt mycket bättre – som att de vågar svara på sin knackiga engelska.

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Vi var ute och gick på Malapascua en dag när vi träffade på en man med en tupp. Han pratade inte alls, men drog med oss på öns tuppfäktning – glad som få. Vi följde med för att vara artiga, men det här med djurplågeri är inte vår grej, så vi drog oss undan redan innan de hann börja och smet ut bakvägen.

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!

Inte spontant vad jag minns, jag är ganska tråkigt regelrätt, så jag brukar ha lite pejl på hur jag får bete mig. Kan hända att jag ätit med fel hand eller något annat klumpigt eftersom jag är vänsterhänt och gör allt tvärtom.

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

Eftersom jag är flygrädd så får jag väl säga varje gång jag sätter mig på ett flygplan, ännu mer de gånger jag reser själv eller själv med barn. För ja, så rädd är jag egentligen. Senast på Arlanda när vi skulle sätta oss på flighten till Qatar var jag så pass full av ångest att jag höll på att svimma. Lyckligtvis fick jag till dykandningen (BÄSTA GREJEN EVER!) och kunde ta ner mig själv på jorden tillräckligt för att inte bryta ihop i en blöt pöl. Överhuvudtaget är det enklare när barnen är med eftersom jag inte tänker visa dem att flygning är någonting farligt.

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?

Det här känner jag är värt ett helt blogginlägg – men jag säger spontant Hawaii!

11. Vart går nästa resa?

Jag åker tillbaka till Barcelona om några veckor! Egentligen skulle det varit en träningsresa, men jag har inte kunnat komma tillbaka efter min hjärnskakning och tänker istället ägna veckan mestadels åt att njuta av Barcelona och omnejden. Tips har inkommit om bland annat Sitges och Tossa de Mar.

Utöver Lisas favoriter som bara råkade vara mina också (inklusive Lisa själv då) finns här ett antal bloggar med reseinslag att hålla utkik efter även de:

Ida – Maria – Mycket vardagsbetraktelser men även resor (de reser nästan mer än oss) förekommer
Cecilia Folkesson – Bali, älskade Bali – här har jag tankat inspo och bilder en masse
Helena Gunnare – Oh darling! kan vara den läckraste resebloggen jag vet, önskar att jag kunde ta de bilderna!
Familjen Thunberg – huset såldes nyss och snart ger de sig ut igen på äventyr – så himla coolt!

2 Comments Add yours

 1. Vad kul att du också hängde på den här utmaningen! Håller med om att Polen är ett resmål som har mycket att erbjuda. Kul också att du nominerar några bloggare som jag inte känner till. Ska genast in och kika på dem! (Och det är väl lite det som är meningen med detta ;))

  Like

  1. Ämma says:

   Ja men såklart! 🙂 Måste nog boka en tillbakaresa till Polen snart känner jag, men först suktar jag efter Spanien!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.