Häradsskär – eller Signes ö

Längst ut i Gryts skärgård där vi spenderade helgen ligger Häradsskär. Utanför finns inget att se förutom öppet hav. Eller på riktigt bra dagar hela vägen till Öland eller Gotland, om inte annat de molntäcken som ofta lägger sig över. Hit tar man sig enklast med båt, då det inte finns några andra transportvägar. Det här är ön där barnens farfars mor Signe växte upp som dotter till fyrvaktaren. Med andra ord en hel del personliga anknytningar och minnen kopplade till dessa platser för Es familj och numera även för mig, fast på ett annat sätt.

Att vår äldsta dessutom heter Signe i mellannamn efter just denna farfars mor gjorde ju att vi inte kunde tacka nej när det erbjöds möjlighet att besöka platsen. 

20082016-IMG_312620082016-IMG_3142
20082016-IMG_312920082016-IMG_319120082016-IMG_321120082016-IMG_3222
Öns hamn på själva Häradsskär är öppen för turister, här finns även sophantering och toalett. Här ligger den gamla lotsbostaden, där som namnet antyder lotsarna bodde. På det som egentligen heter Stångskär (de två öarna är förbundna med en liten bro) ligger Häradsskärs fyr. Här finns även de gamla bostäderna där personalen som arbetade med fyren bodde och som numera är möjliga att hyra.

Visst är det vackert? En fantastisk ö att besöka, tar ni er någonsin dit måste ni leta upp platsen där Signes namn är inristat i stenhällen. Vi fick allt rensa lite för att göra det synligt, men där har många timmar spenderats för att få det att leva kvar än idag. Och vet ni? Det kan vara en av de finaste öar jag fått uppleva.

2 Comments Add yours

 1. Johanna says:

  Men Gud vilka bilder!! Vad duktig du är! Avis:)

  Like

  1. Ämma says:

   Oh, tack så hemskt mycket!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.