En rundtur i fyren på Häradsskär

Inte nog med att vi hade tur och Lasse, som driver hela vandrarhemmet kom ut och guidade oss kring ön på lördagen så vi fick vi även följa med upp i fyren på Häradsskär. Mest av allt fick vi också lära oss en del kring dess historia och det är faktiskt en väldigt intressant vetskap. Livet i skärgården och överhuvudtaget förr i tiden blir svårare och svårare att greppa med all vår teknologi av idag. Barnen får lära sig de viktiga bitarna. 

Fyren, som byggdes av Gustaf van Heidenstam är en av elva likadana fyrar byggda i järn. När den uppfördes 1863 var den Sveriges första som hade roterande lins, den krävde konstant tillsyn. Det är också anledningen till att barnens farfars mor hamnade på ön med sin familj. Hamnade är dock helt fel ordval eftersom historien om när hon föddes just på ön är en väldigt rolig en, för den innefattar tydligen en springande barnmorska.

29 meter hög och 96 trappsteg upp till första avsatsen är det i alla fall en fördel om man inte är klaustrofobisk. Trappan upp är riktigt trång (känns orimligt nog bättre på väg ner) och för mig med höjdskräck kändes det väl sådär att gå där hela vägen upp. A fick chansen att sätta eltejp för linsen som gör att linsen tror att det är mörkt ute och fyren därmed lyser, något hon uppskattade.

Väl uppe på avsatsen fick vi lyssna på Kenneth som berättade livligt om fyrens historia som hans egen familj varit väldigt inblandad i som lotsare. Coolast tyckte nog barnen det var att han hade ett helt eget mynt från en skattkista där ett fartyg gått på grund alldeles i närheten. Rätt häftiga va? Jag slogs av det faktum att de har samma sigill som än idag, trots storleken (dock på andra sidan myntet).

Eftersom jag inte har bildgodkännande från de övriga som var med uppe i fyren får ni bara ett par bilder av vistelsen, men jag kan lova er en sak. Den var het. För med en lampa på 1000W alstras en del värme, det är ändå ingenting nu gentemot när den drevs av fotogen. Spännande!

Skulle ni vilja åka och besöka fyren Häradsskär går det bra att hyra någon av bostäderna vi bodde i, kontakta bara Lasse enligt information på hemsidan. Ön är öppen för allmänheten, så besök över dagen är också möjliga. Mer information om boendet kommer dyka upp här på bloggen vartefter. Vi hoppas på att få komma tillbaka nästa år! 

 

2 Comments Add yours

 1. Åh det är nått visst med fyrar skulle gärna vilja sova i en någon gång. Vet att det finns några i Sverige där man kan göra det!

  Like

  1. Ämma says:

   Vilken grej! Det måste jag också kolla upp, låter ju fantastiskt spännande!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.