Turist i Palma – tips för att slippa folkmassorna!

Tänkte du bege dig in till Palma för en eftermiddag eller kväll med shopping? Kom förberedd! Det finns några tips och trix jag skulle vilja dela med mig av för att undvika de värsta folkmassorna, för det vet vi väl alla att ingen gillar att trängas. 

Timingen är allt!

Att välja rätt tidpunkt att besöka Palma är ofta nyckeln till att få ut det mesta av sin tur, speciellt under högsäsong. Här kommer några tips! 


Inte då – men DÅ! Helst ska du undvika de dagar när molnen ligger täta, eftersom bussarna är fullproppade med turister från alla olika delar på ön som alla har precis samma tanke som du. Siesta – jo, det är ju en riktig grej här i Spanien och vill du inte riskera att bara stirra på byggnader i två timmar (vilket kan vara nog så trevligt i och för sig) så bör du undvika att ha shopping på agendan mitt på eftermiddagen.

Glöm bilen! Hyrt bil och är peppad på Palmas innerstad? Nej. Parkera gärna vid någon av de närbelägna turistorterna (finns en uppsjö att välja på men Portixol ligger närmast) och ta lokalbussen in. Många gator är återvändsgator, andra är gränder och en del är så pass trånga att det bara inte är någon bra idé om man är ovan (tro mig, jag körde runt i en minibuss för 9 personer förra sommaren). Allas nerver mår bättre av att bilen lämnas på säker mark.

Allra bästa dagen? En något kvalificerad gissning är lördagar, då extra många avgångar ligger i charterbolagens regi men även tisdagar kan vara bra. Observera att vissa affärer har stängt på söndagar!

Gå åt ett annat håll! Turister i klunga? Njae, jag brukar då vända på klacken och ta en sidogata istället. Titta upp på de magiska balkongerna fyllda med krukväxter och kanske den mallorkinska flaggan. Bara kvarteren utanför stråken levs vanliga liv innanför väggarna. Ha några bestämda riktmärken och sikta in er på dem.

Hyr en cykel! I jämförelse med många andra städer är Palma relativt flackt och dessutom har man byggt enormt fina (om än något smala) cykelvägar. Mitt inne i City kan det vara svårt att ta sig fram tidvis, men för att få uppleva hamnen och strandpromenaden samt bästa vyn av La Seu (katedralen) är det helt klart cykel som rekommenderas.

Ta ett steg tillbaka! Ibland är fokus att uppleva, men vissa av de saker vi vill se och titta på kanske ibland blir vackrare om vi tar ett steg bak och betraktar från avstånd. Som La Seu. Ta ett kliv nerför trapporna och mot strandpromenaden. Jag lovar att det blir inte vackrare än så.

Titta upp! Eller ner! Bege er till platser där ni kan förvilla er in i gränder, titta på de där balkongerna jag yrade om. Fantisera om vilken mat som ska lagas på restaurangen som odlar paprikor i fönstret ovanför. Eller kliv upp på en takterrass och stirra på mängder och åter mängder av takåsar. De är garanterat fria från turister och inger ett otroligt lugn.

Njut. Stressa inte, våga stanna och prova tapas på ett hål i väggen. Ta en Sangria. Andas medelhavsluft. Njut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.