Gröna Lund – överskattat och trångt

Mina minnen av Gröna Lund är ett antal genom åren, aldrig har jag upplevt att det enda man gör är att stå i köer*. Om och om igen. Vad är din erfarenhet?

Igår stack vi hemifrån Nacka på förmiddagen och tog oss med buss och båt till Djurgården under strålande solsken. Det var dags för 7-åringarna att lösa in sina respektive födelsedagspresenter och de var något taggade. För att få ha med bästisen ensam på utflykt är ju stort! Grönan hade precis öppnat sina dörrar när vi klev in, parken kändes nästan tom – lovande. Så var inte fallet, sanningen var att det var kaos och alldeles för mycket folk på sån liten plats. Vår första karusell hade visserligen “bara” 25 minuters kö så vi inledde där. Gick sen för att prova oss på Bläckfisken, men fick reda på att den var avstängd.

Vilket även gällde i alla fall Eclipse och Extreme. Med tre karuseller (minst) avstängda blir trycket på övriga betydligt högre och det märktes. Kanske hade det varit bättre om de var 120+ och fick åka fler saker, men rapporter från kompis som var i parken samtidigt är att det var totalt kaos.

Plan B var att ge sig över till barnsektionen och bränna av några karuseller där. Köer. Köer. Köer. Barnen började resonera som så att om de åkte några av de tråkigare karusellerna, det vill säga dem de egentligen inte ville åka så var kötiden kortare. Knappast inte obefintlig, men heller inte lika lång. För det är ju en kul kompromiss att behöva göra på sin efterlängtade dag. Att välja bort det roligaste. I snitt köade vi minst 40 minuter per åk, i miljöer som bara inte är anpassade för den typen av köer. Till både Lustiga Huset och Blå Tåget ringlade sig köerna långt ner mot “strandpromenaden” och övriga bredde sig mest ut i parken.

Barnen var ändå nöjda med sina sju åk (ja, det var vad vi hann med på en hel dag….) men jag som vuxen kommer fundera väldigt länge på om jag anser att Gröna Lund är värd mina pengar i framtiden. Det är knappast gratis att bege sig hit, för många är det säsongens höjdpunkt. Jag kan tycka att det är dags för parken att se över kapaciteten samt hur man kan förbättra kösystemen….

Men solen sken den här sista helgen i augusti, jag fick både mjukglass och varma chips, karusellerna vi hann åka var fantastiskt skoj. Dessutom kom jag hem till dukad kräftskiva och ett nöjt mindre barn. 

*Köer upp till 20 minuter räknas inte

11 Comments Add yours

 1. Fy så trist. Jag som är uppvusen med Liseberg har alltid tyckt att Grönan känns otroligt litet och packat och inte särskilt kul. Det är bara läget vid vattnet som gör det fint.

  Like

  1. Ämma says:

   Kanske är det just vårt nyliga besök på Liseberg som gör min upplevelse igår något smutsig. Men nej, det är bara inte värt så mycket pengar.

   Like

 2. J says:

  Det är verkligen exakt min erfarenhet av Gröna Lund. Har varit där en massa ggr både som barn och vuxen och senast när vi var där med barnen (för två år sedan) kände jag bara: nej. När vi var i Sthlm i somras skippade vi det därför. Liseberg är så mycket bättre.

  Like

  1. Ämma says:

   Ja, Liseberg är så himla mycket mer framförallt. Kanske därför jag blev så himla otrevligt överraskad, jag hade nog ändå förväntat mig lite mindre folk.

   Like

 3. Vad tråkigt! Liseberg är säkert bättre (iaf när vi var där förra sommaren) så länge man inte väljer Gothia cup-veckan.

  Like

  1. Ämma says:

   Jag kan ta det, men det finns de som inte har råd att unna sig utflykter som dessa. Och då ska man inte ägna hela dagen åt att stå i kö, det är ju helt orimligt. Sen kan man ha otur med dagar, men utifrån FB visar det sig att alla haft samma erfarenheter i sommar utom de som varit där vid dåligt väder…

   Like

 4. Min sambos två tjejer var där i slutet av juli med sin far men jag har inte hört något om långa köer då. Men precis, betalat dyra pengar för att köa… man kan göra roligare saker för pengarna.

  Like

  1. Ämma says:

   Fantastiskt att de slapp köer isf, för det unnar jag verkligen alla (speciellt barn)!
   Och alltså, våra köpte läget med väntetiderna. Men nästa gång testar vi något annat.

   Like

 5. ida-maria says:

  Jag tycker vi tar en weekend ner till Köpenhamn och så tar vi med oss papporna och småttingarna (fast då är de inte så små längre….)!

  Like

  1. Ämma says:

   Jag fick även tips om Djurs Sommerland som verkar vara helt löjligt!

   Like

 6. Nä fy! Grönan… Vi var där för några år sedan och det var resten av Stockholm och Sverige med. Vi köpte ett häfte till oss vuxna och ett åkband till sonen. Vi åkte tre saker med snittkötid på 45 minuter, det var liksom inte kul längre.

  Vi var så besvikna och sura alla tre. Jag räknade ut att vi hade betalat 2000 kr (bensin, parkering, båt, entré, lunch osv) på att bara bli sura och irriterade.

  Så nä, dit åker vi inte igen i första taget.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.