Jausenstation Almluft

on

Uppe på Gattererberg, faktiskt så långt upp du kommer med bil (bakom huset skymtar en bom) ligger Jausenstation Almluft. Det här var vårt första boende i somras på vår lilla Roadtrip genom Tyskland, Österrike, Slovenien, Kroatien och Italien.

Här bor du ett med naturen, faktiskt i molnen tidvis – med grisar, åsnor, hästar och hundar. Jag och Ida lyckades faktiskt sno oss en katt en dag också på promenad, morgonen efter satt den troget utanför och väntade på oss. Nu är vi ju inga riktiga kattnappare, så vi transporterade den hemåt där husse letade febrilt… För barn är detta ett perfekt ställe, som ni ser finns mängder av leksaker på gården – kossornas skällor i slänten lugnar den mest rastlösa själ. I skogen växer mängder och åter mängder av blåbär längs kanten, vandringsleden bjuder på kunskap om flora och fauna. För att inte tala om utsikten. Herreminje för den här utsikten.

Lägenheten vi hyrde ligger två trappor upp i huset som på nedersta våningen huserar en restaurang. Här är priserna helt okej, deras schnitzel var riktigt bra. För att inte tala om gulaschen. Lite utsikt på det och vi kunde nog inte tänkt oss ett bättre ställe att starta semestern på. Här fanns två stora sovrum, båda rymliga och med fyra sängar (dubbelsäng och två enkelsängar) med enda nackdel som var takhöjd minimal. Rejält kök med sittplatser, tre toaletter – varav två med dusch som alla var riktigt fräscha.
Vi var här i juli, i högsäsong och kände oss ändå oftast helt ensamma. Det vill säga, när inte ägarna kom med sina barn och hundar eller någon ensam vandrare slog sig ner på den makalösa uteserveringen och njöt av en kall öl.

Gattererberg ligger precis utanför orten Stumm och vägen hit är visserligen inte något för den höjdrädde. Tidvis droppar det ganska rejält utanför dörren och med vår stora koloss till bil var det inte alltid kurvorna kändes säkra – speciellt inte nattetid.

Det enda vi räknar som en nackdel är extrakostnaderna som tydligen fanns någonstans på tyska i det finstilta dokumentet (städning) och med den lite halvknackiga kommunikationen (vår tyska har sett bättre dagar, deras engelska obefintlig) så hamnade notan lite över vad vi hade tänkt – men ändå väldigt prisvärt boende för stort umgänge.

Läge? Fantastiskt. Det är inte mitt inne i en by (Stumm ligger 10 minuters bilväg nerför berget) utan du har vandringsleder precis utanför dörren. Det tar cirka 20 minuter att köra in till närmsta stora stad som i detta fall är Zell Am Zee åt ena hållet och Uderns/Fügen åt andra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.