Resor: Molekylär gastronomi på Sztuczka, Gdynia

on

Ett genomgående tema för den här resan har varit mat, en viktig del i den upplevelsen blev helt klart den vi fick på restaurangen Sztuczka (som betyder trick). Här sysslar man med lite molekylär gastronomi och anses vara en av de riktigt bra restaurangerna runt om i Gdynia. Det är spännande smakupplevelser, även om jag inte har så pass utvecklad gom att jag kanske kan uppskatta precis allt så förstår jag att det ligger mycket eftertanke och testlagning bakom konceptet.

Nu kunde man ju tro att det är jättedyrt, men i Polen kostar en avsmakningsmeny här inte mycket mer än en stek på Griffins. Jag ska inte påstå att A var sådär överförtjust i maten, hon provade allt och åt sig mätt på laxen som serverades. Allra bäst? Röken som vällde fram över borden som en extra touche till de fantastiska desserterna.

22052015-IMG_7991En amouse bouche på gröna ärtor, champinjoner

22052015-IMG_7994Getostmousse med sesamkaka, rödbetskräm och fänkålskaviar

22052015-IMG_7996Sous-vide (tillagad i vakuum) lax med polenta, basilikatapioka och smörsås

22052015-IMG_7998Rostad vit chokladkräm, sockervadd, rostad honungsglass (med något syrligt i botten och detta crisp) 

22052015-IMG_8000 22052015-IMG_8003 22052015-IMG_8005Den spännande röken som slingrade sig över borden

Samtidigt som det var lite halvjobbigt för barnen att sitta så pass lång tid som maten ändå tog så var det ju ett toppenbra tillfälle att lära känna de andra mammorna runt om vid bordet. Den enda jag egentligen hade koll på var ju Maria, eftersom vi läste varandras bloggar länge länge. Numera erkänner jag ju att jag väldigt sällan hinner läsa några alls faktiskt, så nu blir det ju att smygläsa ikapp sig ja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.